друкувати


Зарплата "в конвертах" – втрати бюджету та соціальних гарантій

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-15 02:14:06
Такою була тема прес-конференції, що відбулася за участю заступника начальника ДПІ в Галицькому районі – начальника відділу оподаткування юридичних осіб Сергія Олександровича Канюки.

Інформуючи про результати роботи податкової інспекції Сергій Олександрович зазначив, що за перший квартал 2010 року забезпечено надходження платежів до зведеного бюджету в сумі 35474,3 тис. грн, що становить 124,3 відсотки від планових показників. До державного бюджету зібрано 11069,9 тис. гривень. Доведені звдання виконано на 109,7 відсотки, повідомляє Державна податкова інспекція у Галицькому районі.

До місцевих бюджетів надійшло 24404,4 тис. грн, або 132,4 відс. визначених завдань, бюджет додатково отримав 5966,7 тис. грн. У структурі місцевих бюджетів податок з доходів фізичних осіб є бюджетоформуючим. На жаль, роботодавці використовують різні схеми приховування реально виплачених доходів. Аналіз перевірок, які проведені з початку цього року свідчить, що поширеними є порушення законодавства при наданні матеріальних та соціальних благ громадянам, виплата основних доходів за рахунок «тіньових» коштів та ведення подвійної бухгалтерії. Громадяни, які йдуть на компроміс щодо отримання зарплати «у конвертах», в першу чергу ошукують себе, оскільки це в майбутньому вплине на розмір їх пенсії, проте виправити ситуацію буде вже пізно. Крім того, такі громадяни сприяють розвитку тіньових схем і ненадходженню податку з доходів фізичних осіб до місцевого бюджету. Податкова служба веде постійну боротьбу з такими негативними фактами і сподівається на підтримку і розуміння з боку громадян.

За результатами проведених перевірок з питань дотримання чинного податкового законодавства при виплаті заробітної плати працівникам виявлено 40 неоформлених найманих працівників. За результатами легалізації цих доходів до бюджету надійшло 11,6 тис. грн податку з доходів фізичних осіб. До державної реєстрації залучено 27 громадян.

Поза увагою не залишилось й обговорення проекту Податкового Кодексу. На завершення прес-конференції Сергій Олександрович відмітив, що в Україні відбувається процес становлення стабільної і раціональної податкової системи, що покликана зміцнити довіру до неї суспільства, сприяти зміцненню економічного підґрунтя держави. Стрімкий розвиток суспільних досягнень та процесів вносить свої корективи до сфери подання звітності. Саме тому подання звітності в електронному вигляді – це пріоритетний напрям у розвитку партнерських стосунків між податковою службою та платниками податків.

Обговорити на форумі