друкувати


Після загибелі Качинського прискориться оновлення авіапарку вищих посадовців України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-13 12:22:39
Авіакатастрофа, в якій загинув президент Польщі Лех Качинський, прискорить оновлення авіапарку вищих посадовців України. За даними видання "Дело", новий літак Airbus A-319 надійде в розпорядження влади вже до кінця року.

Цього року закінчується термін експлуатації Ту-134А-3, а в наступному - Іл-62М, яким зараз користується вище керівництво країни. На зміну повинен прийти лайнер європейського консорціуму Airbus S.A.S - літак A-319 CJ, повідомляє ТСН.

Як повідомив представник бюджетного комітету Верховної ради Павло Жебрівський, до кінця року він повинен надійти в розпорядження України. Владі залишилося заплатити за нього залишок суми. За словами народного депутата, сума траншу складає більше 100 млн грн.

Ще в 2007 році уряд Віктора Януковича видав постанову про виділення коштів на закупівлю двох зарубіжних літаків. Було вирішено купувати повітряні судна за схемою фінансового лізингу. У тому ж році на першу частину траншу для придбання A-319 CJ в держбюджеті було передбачено 130 млн грн.

Влада планувала направити бюджетні кошти Державіакомпанії "Україна" для внесення платежів за договорами фінлізінгу і введення літаків в експлуатацію. Лізингодавцем виступив державний "Укрексімбанк".

У 2008 році вже уряд Юлії Тимошенко своєю постановою виділив наступний транш у 190 млн грн. Ці кошти були виділені як на виконання договору фінансового лізингу літака A-319CJ, так і для попередньої оплати за договором про придбання двох літаків Ан-148 безпосередньо у вітчизняного виробника.

Раніше екс-глава Державного управління справами Ігор Тарасюк повідомляв, що літак A-319, який отримає державний авіапарк, обійдеться держскарбниці у 68 млн доларів. Він також підтвердив, що для потреб вищої влади передбачалося будівництво і введення в експлуатацію двох Ан-148. Проте держава не змогла забезпечити виробництво літаків. Вартість літака Ан-148 складає приблизно 23 млн доларів.

Нагадаємо, авіапарк вищого ешелону країни складається з п'яти повітряних суден: Ту-134 повинен бути списаний цього року, Іл-62 - наступного (обидва вироблені на початку 1980-х). Ще один літак вітчизняного виробництва Ан-74 не може піднятися в повітря - для його ремонту немає запчастин.

Обговорити на форумі