друкувати


На Прикарпатті відбулися змагання кубку України зі сплаву гірськими річками

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-12 10:30:07
Бризки, гуркіт води, що, пінячись, стрімко перекочується через загрозливого вигляду кам’яні пороги, і море адреналіну. Так можна охарактеризувати перші враження від цього виду спорту, який відкриває свої "двері" лише мужнім та безстрашним людям. Похмурого квітневого дня вони вкотре зібралися поблизу села Мислівка Долинського району, щоб спробувати свої сили у щорічних кубкових змаганнях, визначивши, хто є найкращим в Україні підкорювачем водних трас.

"Цього року, – розповідає "Експресу" один з активних учасників змагань, член суддівської колегії, заступник командира Івано-Франківського гірничо-рятувального загону Мирослав Яворський, – ми дещо запізнилися з проведенням сплаву. Як правило, перегони проходять раніше, в березні, коли з Горган сходять сніги і є достатньо велика вода. Ситуацію врятували дощі, які значно підняли рівень води у річках Мізунь та Свіча"…



Кубок України – змагання високого професійного рівня. Його організаторами вже вкотре виступає водна секція Всеукраїнської асоціації спортивного туризму. Кинути виклик водній стихії цьогоріч зголосилися 8 повноскладових команд з 8 областей. Ще кілька колективів не мають можуть виставити учасників в усіх вправах, проте теж прибули поборотись за високе звання переможця. "У нас також проводяться чемпіонати України. – продовжує пан Яворський, – Вони відрізняються рівнем та кількістю команд. Як правило, на чемпіонатах їх вдвічі більше".

Після невеликої урочистої частини учасники змагань роз’їхались на свої бурхливі маршрути. Змагання проводились у чотирьох видах: сплав на катамаранах-двійках, катамаранах-четвірках, каяках та слалом.

Остання вправа виконується лише на човнах-каяках – коротких пластикових байдарках. Специфіка її в тому, що учасникам не лише необхідно якомога швидше дійти неушкодженим до фінішу, а ще й по мірі проходження дистанції час від часу потрапляти у імпровізовані ворота, утворені стрижнями, прикріпленими до перетягнутих через ріку тросів. При чому в деякі з них необхідно потрапляти реве%