друкувати


Звернення КУНу до Посла Польщі з приводу проведення виставки "Волинська різня

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-09 04:13:37
Звернення Конгресу Українських Націоналістів з приводу проведення виставки "Волинська різня – польські і єврейські жертви ОУН й УПА"

Надзвичайному і Повноважному Послу Республіки Польща в Україні
Яцеку КЛЮЧКОВСКІ

Шановний пане Посол! Конгрес Українських Націоналістів звертається до Вас із проханням надати офіційну позицію польської держави щодо дій Товариства увіковічення пам’яті жертв злочинів українських націоналістів у Варшаві, спрямованих на розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі.

8 квітня в Українському домі відкрилася виставка "Волинська різня: польські та єврейські жертви ОУН-УПА", організаторами якої є ВГО "Російськомовна Україна", очолювана народним депутатом від ПР Вадимом Колесніченком, та польське Товариство увіковічення пам’яті жертв злочинів українських націоналістів у Варшаві.

За роки української незалежності між Україною і Польщею встановилися справді дружні, добросусідські відносини. Президенти Польщі Войцех Ярузельський, Лех Валенса, Алєксандр Кваснєвський і нинішній Президент Лех Качинський підтримували прагнення України до самостійності, Польща першою визнала незалежність України, була найкращим другом і захисником нашої держави на Європейській арені. Український народ це пам'ятає, шанує і відчуває до польського народу глибоку вдячність.

Було немало зроблено для загоєння глибоких історичних ран і взаємних образ: засуджено операцію "Вісла", відновлено могили польських воїнів на Личаківському кладовищі у Львові, сплюндровані більшовицькою владою в часи московського панування, та багато-багато інших добрих справ. І ми прагнемо, аби відносини між нашими державами розвивалися і на далі на засадах взаємоповаги і толерантності.

Прикро, що польські громадсько-політичні організації долучилися до реалізації планів спецслужб Російської Федерації, спрямованих на етнічні протистояння в Україні. Виставка "Волинська різня: польські та єврейські жертви ОУН-УПА" односторонньо та надзвичайно тенденційно висвітлює події тих трагічних часів.

Якщо ОУН-УПА боролися за незалежність на своїй етнічній території, то Польща так чи інакше була для України загарбником, починаючи з ХІV століття. За сотні літ на українській землі польські завойовники пролили ріки невинної української крові, проводили ополячення, пацифікацію, забороняли рідну мову, заселяли українські території поляками.

Польща позбавила український народ державності, знищивши Західно-Українську Народну Республіку (а сьогодні польські воїни, які це вчинили – звичайно, не без української крові – мирно покояться з доброї волі українців на Личаківському цвинтарі). Саме подальша полонізація, пацифікація, нещадний терор польської держави спричинилися до виникнення руху опору і створення УПА.

На початку Другої світової війни польські війська, зазнавши нищівної поразки від німецької армії, втікаючи на схід, зганяли свою лють на українцях, винищуючи цілі села. Нагадуємо, що це був 1939 рік (задовго до створення УПА) і такі злочини чинило польське регулярне військо проти беззбройних селян-українців. Українці не забули також злочини, вчинені проти них вояками Армії Крайової, яка чинила безчинства та терор над українцями.

Конгрес Українських Націоналістів закликає Вас в подальшому не допускати провокативних дій з боку польських громадсько-політичних організацій, спрямованих на погіршення добросусідських відносин та розпалювання міжнаціональної ворожнечі в Україні.

З повагою,
Голова Конгресу Українських Націоналістів Олексій Івченко