друкувати


У Швейцарії злетів перший літак на сонячній енергії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-08 02:36:59
На військовій базі Паєрн у Швейцарії проходить тестовий політ першого літака, що літає на сонячній енергії. Літак під назвою Solar Impulse вже відірвався від землі і полетів - його збираються підняти на висоту 1 км і протримати в повітрі півтори години.

Творець Solar Impulse, відомий швейцарський повітроплавець Бертран Пікар, збирається вже цього року здійснити 36-годинний переліт, а до 2013-го облетіти всю Землю - з чотирма проміжними посадками, необхідними не стільки літаку, скільки екіпажу. Поки що літак ще не літав за відсутності сонця.

Solar Impulse важить всього 1600 кг, але розмахом крил - 63,2 м - не поступається авіалайнеру Boeing. Сонячні панелі, розташовані на крилах, живлять електромотор і акумулятори, необхідні для польоту в погану погоду. Розганяється літак всього до сто з гаком км/год, зате не витрачає пального. Перший тестовий політ Solar Impulse успішно пройшов ще в грудні, але тоді він не піднімався вище одного метра над землею.

Технічні досягнення команди Пікара вражають уяву, але навряд чи хоч якось вплинуть найближчим часом на прогрес повітряного транспорту - за вантажопідйомністю Solar Impulse рівняється з легковим автомобілем.

Автор: Андрiй БАБIЦЬКИЙ, forbesrussia.ru
Обговорити на форумі