друкувати


Ювілейний волейбольний турнір на знак пам`яті про Олексу Гірника

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-07 10:49:29
10 квітня в містечку Богородчани у спортивному комплексі ЛВУМГ відбудеться ювілейний обласний кубок з волейболу на знак пам`яті про Героя України Олексу Гірника, який уже став доброю традицією для волейболістів Прикарпаття.

Розпочнеться турнір о 9.00. На захід прибудуть запрошені представники районної влади, політичних партій та громадських організацій Богородчанщини, його засновники І.Кіф`як та З.Клебан (останні цьогоріч отримають подяки від сина Олекси Гірника – Євгена Гірника з нагоди ювілейного заходу).

За словами Євгена Гірника, волейбольний турнір на малій батьківщині його батька започаткований в середині 90-их років з тим, щоб молоді люди більше знали про подвиг О.Гірника. Тому й родина Гірників підтримала цю ініціативу й щороку разом з Богородчанським лінійно-виробничим управлінням магістральних газопроводів виступає організатором заходу.

Волейбольний кубок проводять традиційно останніх вихідних березня, адже 27 березня день народження О.Гірника, щоправда, цьогоріч у зв`язку з низкою обставин захід перенесено на 10 квітня.

Команди, які посядуть І, ІІ і ІІІ місце отримають пам`ятні кубки та грошові премії, а найкращий та найстарший гравці турніру – цінні призи.

Довідка: Олекса Гірник — український патріот із м.Калуша. В ніч з 21 на 22 січня 1978 року, напередодні дня Акту проголошення Злуки Української Народної Республіки, яку сьогодні відзначають як День Соборності України, він спалив себе на Чернечій горі у Каневі, біля могили Тараса Шевченка, на знак протесту проти політики зросійщення України й українців. "Протест проти російської окупації на Україні! Протест проти русифікації українського народу! Хай живе Самостійна Соборна Українська Держава! Радянська, та не російська! Україна для українців! З приводу 60-річчя проголошення самостійности України Центральною Радою 22 січня 1918 p. 22 січня 1978 p. на знак протесту спалився Гірник Олекса з Калуша. Тільки в цей спосіб можна протестувати в Радянському Союзі!", — писалося на безлічі листівок, розсипаних по схилах Чернечої гори, які протягом чотирьох років Олекса Гірник таємно писав від руки. А в листі до дружини він зробив спробу пояснити свій вчинок: "Я ішов простою дорогою, тернистою. Не зблудив, не схибив. Мій протест – то сама правда, а не московська брехня від початку до кінця. Мій протест – то пережиття, тортури української нації. Мій протест – то прометеїзм, то бунт проти насилля і поневолення. Мій протест – то слова Шевченка, а я його тільки учень і виконавець."

Олекса Гірник зробив цей мужній крок, аби спонукати українців до активної боротьби за свої національні права.

18 січня 2007 року згідно з Указом Президента № 28/2007 "за проявлену мужність і самопожертву в ім’я незалежної України" ОЛЕКСІ МИКОЛАЙОВИЧУ ГІРНИКУ присвоєно звання Героя України з удостоєнням ордена Держави. Сучасне державне керівництво наразі не ставить питання про позбавлення Олекси Гірника – члена ОУН з 1932 року – звання Героя України.


Обговорити на форумі