друкувати


На Землі зареєстрована найбільша магнітна буря

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-06 02:45:27
Найбільша магнітна буря з жовтня 2008 року зареєстрована в земній магнітосфері, повідомили в космічній обсерваторії "ТЕСИС".

Перші короткострокові обурення магнітосфери тривалістю близько 3 годин сталися ще 4 квітня - близько полудня за московським часом, після чого магнітосфера повернулася у спокійний стан майже на добу. Приблизно о 06:00 5 квітня почалася друга серія збурень, повідомляє ТСН.

Спочатку прилади зафіксували стан "обурення" - 4 бали з 10, після чого близько 12:00 почалася велика геомагнітна буря. З 12:00 до 16:00 рівень магнітного обурення піднявся до 7 з 10 балів. Таким чином, тривалість активної фази магнітної бурі склала 9 годин: з 12:00 до 21:00 за київським часом.

Як пояснили в обсерваторії, такий магнітний шторм міг вплинути на глобальні системи енергопостачання, що потребує корекції напруги і призводить до помилкового спрацьовування систем захисту; призвести до накопичення поверхневого заряду на елементах космічних апаратів, викликати проблеми з орієнтацією апаратів і збільшення їх зносу з орбіти і перерви у супутниковій навігації, проблеми низькочастотної радіонавігації, переривання ВЧ радіозв'язку. Поки не ясно, чи були зареєстровані які-небудь з подій 5 квітня 2010 року.

Зареєстрована буря в земній атмосфері відбулася на тлі дуже спокійного Сонця. Вона виявилася не тільки найбільшою за 1,5 року, але при цьому ще й абсолютно несподіваною для систем прогнозу космічної погоди.

"Протягом 6-7 квітня, по всій видимості, можливі слабкі залишкові обурення магнітосфери, однак повторення вчорашньої бурі украй малоймовірно, оскільки Земля, очевидно, вже перетнула фронт спалахового обурення, який в даний час рухається далі у бік зовнішніх планет сонячної системи", - вважають в обсерваторії.

Обговорити на форумі