друкувати


Великоднє послання Правлячого Архієрея єпископа Миколая Сімкайла

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-02 04:21:06
Всечесним Отцям, преподобним ченцям і черницям, вірним Коломийсько-Чернівецької єпархії Української Греко-Католицької Церкви

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Воскрес Христос, - і не стало ні одного мертвого,
бо Христос устав із мертвих і початок воскресіння настав спочилим.
Йому слава і влада на віки вічні. Амінь.
(Іван Золотоустий. Слово на Пасху)

Незважаючи на те, що до гробу Господнього, де було покладено мертве Тіло Ісуса, прикочено великий камінь, запечатаний римською печаттю та стояла сторожа із найбільш відданих та вишколених римських вояків, в Святу ніч "першого дня тижня" камінь відкочено від гробниці, зламано печаті влади, і "сторожа омертвіла" - бо Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах життя дарував.

Ніхто на бачив, як саме відбувалась ця надзвичайна і вельми важлива подія в історії людства, котра і сколихнула серця багатьох та дала поштовх до застанови над тим, що своїм Воскресінням Христос перемагає всяку смерть і кожній людині дарує життя вічне.

З того часу смерть не є кінцем, вона вписується у життя людини. Християнські джерела не подають нам, в який спосіб Ісус вийшов з гробу. Тільки євангелист Матей говорить: "І ось великий зчинився землетрус, - ангел Господній зійшов із неба, приступив, відкотив камінь і сів на ньому". (Мт. 28,2). Отож ангел відкотив камінь, але гріб уже був порожній, Тіла Ісусового там уже не було.

І сьогодні ми є свідками як вся Христова Церква, яка, за словами Святішого Отця Папи Римського Івана Павла II, на Сході і на Заході, як одне і нероздільне Христове Тіло, дихає двома легенями, бо в цей рік ми святкуємо свято Христового Воскресіння разом, незважаючи на різницю календаря.

Сьогодні в усіх наших храмах, під мелодійний звук церковних дзвонів всі вірні радісно співають: "Воскресіння твоє, Христе Спасе, ангели оспівують на небесах, і нас на землі сподоби чистим серцем тебе співом прославляти".

У цей прекрасний і Богом благословенний день, що його створив Господь, ми з трепетом у душі ще раз переживаємо той незаперечний факт, коли моторошний гріб смерті перетворюється на джерело спасіння. І тому з чистою радістю Церква нині взиває: "Учора поховано мене з Тобою, Христе, сьогодні встаю, коли Ти воскрес". (Пасхальна утреня).

В цей день у нас завжди є піднесений і особливий настрій, бо сьогодні ми переживаємо і ніби приєднуємось до зворушених учнів Христових, які, щойно пережили страх і розчарування у своїх сподіваннях на Ісуса, повертаються до порожнього гробу Його і чують ангельські сповіщення: "Його нема тут: Він воскрес" (Лк. 24,6). І розпач миттєво обертається на радість перемоги, котру велелюдно і голосно Церква сповіщає всьому світу: "Воскресіння день, просвітімся люди! Пасха Господня, Пасха – від смерти бо до життя і від землі до небес Христос Бог нас перевів, - перемоги пісню співаємо". (Пасхальна утреня).

Ці радісні піснеспіви зумовлюють нас усіх забути про суворі будні нашого життя, про нестатки, болі фізичні і душевні, сумніви і розчарування, пережиття несправедливості, дають можливість піднести свої душі і серця та побачити Христа, осяяного неприступним світлом Воскресіння. Бо Він, хоч і до гробу був покладений, переміг смерть, воскрес із мертвих, жінок-мироносиць закликав радіти, мир дарував апостолам, а усім своїм послідовникам також запевнив Воскресіння. А святий апостол Павло говорить: "А коли Христос не воскрес, то марна проповідь наша, то марна й віра наша" (І Кор.15,14).

1250 років минуло, від того часу, коли старозавітня Пасха – вихід ізраїльтян із єгипетського рабства, перемінилася у новозавітню Пасху Воскресіння Господнього. Майже дві тисячі років відділяють нас від дня Славного Воскресіння Христового. І сподівання новозавітньої пасхальної радості на протязі тисячоліть несуть людству не тільки надію, але вже впевненість у вічному житті, дарованому нам Воскреслим Ісусом, Якому пісню перемоги співаємо, як: "Ті, що були в оковах адових, побачивши безмірне твоє милосердя, до Світла радісно поспішали, Пасху хвалячи вічную". (Пасхальна утреня).

У цей радісний і переможний Воскресний день хочу вас усіх щиро привітати. І нехай Христова перемога над смертю вселить у ваші християнські серця надію і запевнення на нашу перемогу над силами темряви. Закликаю вас усіх піднести свої молитви до небесних висот, особливо в цей рік, приурочений особам богопосвяченого життя, за добрі і гідні покликання до чернечого життя, щоб вони своїм добровільним убожеством, досмертною чистотою, та цілковитим послухом могли занести світло Христової правди в душі і серця наших вірних, а особливо дітей і молоді. Прошу вас у ці дні Воскресіння Господнього, згадати хворих і недужих, потребуючих і страдаючих, тих які в нужді і горю, та молитвою і поміччю допомогти їм нести важкий тягар їхньої долі.

Сьогодні хочеться вірити, що будуть добрі починання нової української влади, яка задекларувала у своїй програмі подолання бідності і покращення соціального захисту українського народу. Це було би добрим християнським жестом і виявом християнської любові до Бога і свого ближнього. Тому Церква, як Божа інституція, яка не бере безпосередньої участі у політичних чи економічних процесах, але завжди молиться, щоб Господь благословив усі добрі державницькі справи для духовного, християнського, національного зросту та осягнення добрих здобутків в інтересах всього українського суспільства.

Нехай Воскреслий Христос Господь вселить у кожного з Вас, дорогі брати і сестри, світлий промінь пасхальної радості, і нехай ця радість буде повною. Нехай розвіється павутиння безвір’я, брехні, ненависті, егоїзму, зради, бажання бути вищим над іншими, а спонукає нас до щирого прийняти Воскреслого Христа і дозволить Йому вчинити наші серця Божою оселею та радісно взивати: "Воскресіння день! Просвітімся торжеством, і одні одних обнімімо, та скажімо: Браття! І тим, що ненавидять нас, простім все з Воскресінням, і так усі заспіваймо: "Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував".

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії
Єпископ Микола Сімкайло

Дано в м.Коломия при Катедральному Соборі Переображення Христового в Квітну неділю, 28 березня 2010 р.Б.