друкувати


Великодня хресна дорога навколо писанки (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-04-02 10:59:33
Мистецьку інсталяцію "Хресна дорога" презентували в Чистий четвер представники арт-формацій ГО "Арт-Ґішефт" та ГО "Молодіжна мистецька формація "Форумс".



Хлопці із обєднання "Форумс" раніше щороку реалізовували проект "Різдвяна шопка", проте цього року з певних причин це їм не вдалося. В зв’язку з цим, вже в оновленому складі (20 з 28 митців перейшли до "Арт-Ґішефту") було вирішено взяти на озброєння римо-католицьку традицію здійснювати в Страсну п’ятницю театралізовану хресну дорогу. Раніше в таких дійствах брав участь сам тодішній Папа Римський Іоан-Павло ІІ.



"Вперше в Україні, – зазначає голова "Арт-Ґішефту" фахівець з комп’ютерного дизайну Мар’ян Андрухів, – в якості основи для проведення виставки було обрано малу архітектурну форму – фонтан з яйцем перед фасадом міської Ратуші". При цьому саме яйце перетворилось на великодню писанку.

Організатори проекту, а це Мар’ян Андрухів, художник Микола Джичка та дизайнер Роман Фарлей, вбачають його мету у піднятті моральних цінностей мешканців міста та у прикрашенні Івано-Франківська напередодні Великодніх свят. Символічно, що у спорудженні композиції брали участь представники усіх основних християнських конфесій. "Над нами усім є Бог, Всевишній, – відзначила присутня на презентації заступник Івано-Франківського міського голови з гуманітарних питань Зінаїда Федорук, – і ми повинні точки дотику: те, що нас об’єднує, а не роз’єднує".

Хлопці не приховували, що в їх планах – прикрашення обласного центру до Дня міста, проте яким чином це буде робитись наразі озвучено не було.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі