друкувати


Форт "Люнета Варшавська": "Ми тут поховані живцем"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-31 04:02:18
У Варшаві на одній із стін камери у лівому крилі форту "Люнета Варшавська" знайшли кілька історичних написів. Тепер влада розмірковує, що робити зі знахідкою.

На стіні написано: "Ми тут поховані живцем", а над входом: "Бог благословить вас". На цегляній стіні зображені також хрести і сотні імен і дат. На стелі є кілька гачків. Історики гадають, що їх використовували для підвішування злочинців, повідомляє Газета.ua.



"Завдяки інформації, яка записана на стінах, можна простежити долю десятків ув'язнених. Здивований, що це виявили тільки тепер", - сказав експерт Кшиштоф Вельгус.

Під час Другої світової війни у лівому крилі форту була в'язниця гестапо. Історики припускають, що в кімнаті, де знайшли напис, був карцер. Вони вважають, що глибоко під землею можна буде знайти людські рештки.

"Написи стосуються, найбільш ймовірно, 1945-1948 років. На стінах можна побачити імена, дати, зашифровану інформацію, паролі і монограми", - сказав Вельгус.

Три роки тому форт купила одна інвестиційна компанія. Власники стверджують, що про історичні написи нічого не знали. Один з офіцерів охорони сказав, що про написи знали ще у 70-х роках. Але тоді говорити про них було небезпечно. Потім форт на певний час закрили. Нещодавно його виставили на продаж.

Форт "Люнета Варшавська" був побудований у 1849-1856 роках як оборонна споруда.

Обговорити на форумі