друкувати


Галичина завжди була частиною Європи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-25 06:31:37
Галичина завжди була частиною Європи. Подивитися на наш край з такої точки зору дозволяє нове історичне дослідження Романа Петріва "Східна Галичина у складі Австрійської імперії".

Основну увагу, каже автор, присвятив не соціально-економічним проблемам, а прогресивним реформам австрійських імператорів в галузі міського права, судочинства та адміністративного устрою. Відтак, монографія містить практичні поради з державного управління,які були б корисні і сучасним політикам. Основою європейськості Галичини, переконаний історик, була власна Конституція. Погляди історика не поділяють прикарпатські колеги. Вони, каже Роман Петрів, продовжують користуватись застарілими науковими концепціями і наголошують на феодальному розвитку Галичини.

Дослідження автора базуються виключно на архівних документах, переважна більшість з яких німецькою мовою. Перекладає він їх самотужки. У найближчому майбутньому, обіцяє історик, видасть нову монографію. Вона буде присвячена питанням приватного права встрії і Галичини.



Джерело: Радіо "Західний полюс"
Обговорити на форумі