друкувати


На Прикарпатті великої загрози для озимини немає

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-16 09:12:58
Лише близько п’яти відсотків посівів 53 000-гектарного озимого клину на Прикарпатті можуть вийти з перезимівлі настільки пошкодженими, що їх доведеться пересівати. Про це повідомив "Галичині" начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Сухолиткий.

Принаймні, за його словами, так виглядає ситуація з озимими в області нині – за результатами моніторингу, який щотижня проводять у районах. Частина тих проблемних посівів підтоплена, частина задихнулася чи вимерзла. Останнє особливо стосується озимого ріпаку, який сіяли у серпні – вересні, коли в ґрунті було обмаль вологи, через що до зими ця культура не встигла розвинутись, як належить.

Проте великої загрози для озимини, такої, як на сході України, де засіяні поля вкриті кригою, на Івано-Франківщині немає. Обстановка наразі задовільна. Втім, за словами спеціалістів, загалом про це ще рано говорити. Адже березень, як відомо, доста примхливий місяць. І якщо вдень пануватиме доволі висока плюсова температура, а вночі стовпчик термометра падатиме істотно нижче нуля, то це теж може зле відбитися на посівах там, де з ланів зійшов сніг. Але остаточні підсумки-висновки щодо стану озимини можливі на початку квітня.

Обговорити на форумі