друкувати


Японія відмовилася приймати в портах кораблі США з "Томагавк"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-11 02:51:04
Американські бойові кораблі з крилатими ракетами "Томагавк", здатними нести ядерні боєголовки, більше не отримають можливості заходити в порти Японії, заявив у середу глава МЗС цієї країни Кацу Окада.

"Між нашими урядами йдуть різні дискусії, - сказав він під час відповіді на питання в комісії у закордонних справах нижньої палати парламенту. - Більше їх (томагавки) встановлювати не будуть". Як вважають, міністр натякнув на те, що в нинішньому місяці США збираються оголосити про припинення використання цих застарілих крилатих ракет. Судячи з усього, Токіо вже отримав на цей рахунок від Вашингтона якісь роз'яснення, повідомляє Взгляд.

У ході дебатів міністр також запевнив депутатів, що в Японію взагалі не буде ввозитися американська ядерна зброя.

"США, - сказав він у відповідь на запитання одного з депутатів, - в 1991 році змінили свою політику. Вони вже не поміщають ядерну зброю на свої кораблі і літаки. Після 1991 року, тому, не було і його завезення до Японії ".

За словами глави МЗС, Токіо має намір твердо дотримуватися своїх три неядерні принципи - не мати, не виробляти і не ввозити ядерну зброю, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Питання депутатів були пов'язані з оприлюдненою у вівторок сенсаційною доповіддю спеціальної комісії при МЗС Японії, в якій визнається наявність ряду секретних угод зі США. Їх існування раніше десятиліттями заперечували колишні японські уряди.

У числі цих секретних угод - таємна домовленість про те, що транзит ядерної зброї через японські порти, аеропорти та територіальні води на борту американських кораблів і літаків не підпадає під категорію "завезення" і, відповідно, може здійснюватися Пентагоном безперешкодно без консультацій з Токіо.

Обговорити на форумі