друкувати


В Івано-Франківську викрадачі гравію копають під водозабір

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-09 06:03:36
Незаконний вибір гравію з річки Бистриці Надвірнянської загрожує зсувом дамби Івано-Франківського водозабору.

Про незаконний вибір гравію з прикарпатських річок говорили давно, проте з минулого тижня це негативне явище стало загрожувати безпеці життєдіяльності обласного центру. Зокрема, в четвер 4 березня охоронці Івано-Франківського міського водозабору, що поблизу приміського села Березівка, помітили невідомих людей з автотехнікою та засобами завантаження, які у нічний час видобували та вантажили на автомобілі гравій з русла річки Бистриця Надвірнянська у безпосередній близькості до зазначеного стратегічного об’єкту. "Такі дії невідомих людей, - стверджує генеральний директор КП "Водоекотехпром" Микола Саєвич, - створюють реальну небезпеку дамбі водозабору, оскільки вибір з-під її основи гравію може спричинити зсуви дамби, а відповідно поставити під удар систему водопостачання міста". Особливу небезпеку в даному випадку становить той факт, що поруч розташоване сховище шламів (сміття, вилученого при очистці води), яке в разі руйнування дамби водозабору також може зазнати пошкоджень.

На думку, комунальників, це не єдиний випадок такої діяльності в зазначеному місці. Про це, зокрема, свідчать виявленні охороною в подальші дні сліди шин важкої автомобільної техніки.

Тривожить той факт, що в незаконній діяльності вочевидь замішані співробітники правоохоронних органів. "Охоронці записали номера автомобілів, - зазначає М.Саєвич, - проте при цьому бачили, як при виїзді на дорогу на автоколону чекав автомобіль ДАІ". Заступник начальника міського відділу УМВС Андрій Прусак зазначив, що дана ситуація не перебуває в компетенції його підрозділу, а Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус дав вказівку комунальникам підготувати з даного приводу листа на адресу начальника міліції області Василя Кузнєцова.

Наразі ж, як стверджує М.Саєвич, охорона водозабору намагається захистити прилеглу до їх об’єкту частину русла старим дідівським способом: перекопуючи рівчаками під’їзди до річки.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі