друкувати


Володимир Топій: "VITA LONGA-VITA BREVIS"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-03-02 12:50:55
У четвер 4 березня о 17.00 у арт-кав’ярні "Квартира 35" (вул. Вірменська, 35, "Дзиґа", 2-ий поверх) відбудеться відкриття виставки живопису Володимира Топія "VITA LONGA-VITA BREVIS".



Концепт: Винятково важливим у сучасному глобалізованому суспільстві є процес трансформації етико-естетичних ідеалів та світоглядних пріоритетів, де ключовою є орієнтованість на тотальне споживання, стереотипність витісняє можливість реалізації свободи, а маніпулятивність перетворюється на невід’ємну частину людського буття.

Актуальності набирають мотиви пов’язані з розкриттям глибинного змісту зіткнення уніфікованого суспільства та інтелектуально-філософських надбань світового постмодерну. Чи не тому виникає необхідність продемонструвати кінцеву точку існування людини в антуражі її повсякчасного, стилізованого і виключно зовнішнього образу. Адже окрім настільки мінливого явища, як фізична естетика у людини латентно зафіксоване одночасне свідчення вічного духовного і тимчасового матеріального. Однак запропоновані Володимиром Топієм образи не набувають макабричних рис притаманних творчим концепціям, як середньовічних, так і постмодерних митців, де смерть трактувалась, як надпотужна і неуникна сила, а отримують новий вимір: тлінною стає не людина, а її часткова фізична візуалізація.

Тож винятково важливою для сучасників є відсутність об’єктивного сприйняття ролі духовного і тілесного чинників, останні потребують суттєвих коректив у свідомості людини, які можливо здійснити через творчу експансію. Тимчасове не може осягнути вічне. Незалежно від своєї соціальної, етнічної чи релігійної самоідентифікації індивід залишається з тим, що є незмінним у людській природі – смертю. Загалом проблематика до якої автор звертається у цій серії творів переростає межі фізичного чи духовного буття, вона об’єктивно синтезує ідею та матерію, пропонує реципієнту провести своєрідну ревізію власного світогляду і переоцінити ієрархію цінностей вічного і тимчасового. Перед реципієнтом постає фіксований вибір та водночас продемонстровано надчасову перспективу буття і при цьому надано змогу здійснити крок у світ поза стереотипами суспільства.

мистецтвознавець Хорунжа Галина

Довідка: Володимир Топій народився 10.09.1979 року у місті Судова Вишня. У 2003 році закінчив Львівську національну академію мистецтв.

Брав участь у виставках:
- 2001 р. – "1/2 Щасливого Дитинства" (перформанс) Стрийський парк;
- 2001 р. – "Протистояння" (інсталяція) Тернопіль;
- 2001 р. – "Протистояння" (інсталяція) Львів, УКУ;
- 2002 р. – інсталяція, Львів, УКУ;
- 2003-2008 р р. – "Осінній салон";
- 2009 р. – "L2" (перформанс);
- 2009 р. – "Фортмісія";
- 2009 р. – "Тиждень актуального мистецтва" (перформанс);

Персональні виставки:
- 2006 р. – Палац мистецтв
- 2007 р. – Музей ідей
- 2008 р. – "Дзига"
- 2009 р. – "Дзига"

Контакт: 0674597547 Володимир Топій

Обговорити на форумі