друкувати


Голова івано-франківського "Собору" ототожнив двомовність з шизофренією

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-20 04:12:05
Словами Ліни Костенко "Нації вмирають не від інфаркту спочатку їм відбирають мову" вирішили назвати акцію на захист української мови активісти обласної організації УРП "Собор".

Як повідомив в ході присвяченого вказаному акції прес-клубу голова структури Ростислав Держипільський, захід відбудеться 21 лютого на площі біля пам’ятника Івану Франку і буде присвячений Міжнародному дню рідної мови. Він передбачає, надання кожному бажаючому можливості прилюдно прочитати (напам’ять чи з книжки) українських вірш або уривок з будь-якого іншого твору українською мовою.



Говорячи про причини, які спонукали активістів обласної структури "Собору" вдатись до організації проведення заходу, Р.Держипільський зазначив, що після останньої риторики переможця президентських виборів доводиться визнавати: сьогодні українську мову треба захищати. Двомовність, - переконаний Р.Держипільський, - можна ототожнити з шизофренією. З його слів, це навіть підтверджується деякими психіатрами, які відзначають зниження інтелектуальних здібностей у людей, котрі проживають у двомовному середовищі. В даному контексті політик зазначив, що вислів Й.Гете "скільки мов ти знаєш – стільки разів ти людина" української ситуації не стосується, оскільки йдеться не про вивчення іноземних мов, а про захист насамперед мови рідної.

Про хворобливий стан української мови говорили також заступник ІФОО УРП "Собор" - голова міської організації Петро Василик, голова координаційної ради УРП "Собор" Тарас Виноградник, голова обласної структури "Молодіжного Собору". Вони відзначали, що лише 70% українців визнають рідною мовою українську, а 78% інформаційного простору України віддано російськомовній продукції. О.Гнатковський, підсумовуючи, зазначив, що мова може жити тільки на вербальному рівні, тому не варто сьогодні наступати не варто душити українську пісню…

На останок керівники "Собору" закликали усіх присутніх приєднатися до запланованої на неділю акції.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі