друкувати


В Івано-Франківську проведуть конкурс юних піаністів ім. Барвінського

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-20 02:27:27
З метою популяризації дитячої творчості, вдосконалення виконавської майстерності, підтримки обдарованої молоді, вивчення та розповсюдження досвіду кращих викладачів області у 2010 році буде проведено обласний конкурс юних піаністів ім. Василя Барвінського серед учнів дитячих музичних та шкіл мистецтв області.

Відповідне розпорядження підписав голова ОДА Микола Палійчук 17 лютого 2010 року, повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.

Координацію роботи та узагальнення інформації щодо виконання розпорядження покладено на головного відповідального виконавця - управління культури ОДА (В.Федорак). Контроль за виконанням - на заступника голови ОДА В.Гладія.

Довідка: Сучасне музичне життя в усьому світі вражає розмаїтістю конкурсів: конкурси солістів (інструменталістів та вокалістів), ансамблів, композиторів. Уже їхня велика кількість стає підставою для трохи скептичних поглядів: навіщо, мовляв, ті конкурси, які мають у собі щось від "спортивного інтересу", а це погано в’яжеться з естетичними завданнями мистецтва. До цього додається ще одне, публічно не афішоване: реальна можливість тенденційних, необ’єктивних оцінок зі сторони журі. Але музичні конкурси містять прогресивний сенс. По-перше, у виконавців-солістів виховується сценічна витримка, так необхідна для артистичної діяльності. По-друге, конкурси, вибираючи для себе, як патрона, якесь ім’я ("імені Баха", "імені Шопена", "імені Глінки"), вибудовують, відповідно, свої програмні вимоги і стають, таким чином, могутнім способом пропаганди цього імені у світі. Якщо це – композитор, то конкурс примушує пильніше вивчати його творчість, шукати у ній якісь нові нюанси, що врешті веде до розширення нашого естетичного світу і до культурного поступу.

Василь Барвінський (1888-1963) - видатний український музикант й громадський діяч, перед яким наше суспільство у великому боргу.

Доля В.Барвінського склалася трагічно. Блискучий піаніст, талановитий композитор, твори якого друкували навіть у США та Японії, один із чільних представників української інтелігенції у післявоєнний час був заарештований (1948 р.) за сфабрикованою справою і засланий разом із дружиною (теж піаністкою) на 10 років у мордовські табори. Найгірше, що при цьому рукописи композитора були спалені. Коли все-таки 1958 року Барвінський повернувся до Львова, то решту свого життя він із пам’яті відновлював втрачене. Реабілітували композитора вже посмертно, але його творчість ще багато років була під забороною. Тож тепер, коли усі ті безглузді заборони перестали існувати, наш суспільний обов’язок – уводити творчість композитора в обіг культурного життя.


Обговорити на форумі