друкувати


Автор знаменитої реклами "Вона" обурена діями команди Тимошенко

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-18 02:55:25
Автор знаменитої реклами "Вона", директор київської арт-студії Олена Петрова обурена діями команди Юлії Тимошенко і готова відстоювати свої авторські права в суді.

Жінка стверджує, що БЮТ не заплатив їй обіцяні гроші і зневажив авторство, заявивши, що рекламу придумав Олександр Турчинов. В той же час Олена Петрова до самої Юлії Тимошенко претензій не має.

"У серпні на нас вийшов креативний директор штабу БЮТ Віктор Уколов, який запропонував взяти участь у розробці передвиборчої реклами для Тимошенко. На все у нас пішло три дні. Ми запропонували відмовитися від використання в рекламі образу Тимошенко, придумали слоган "Вони балакають, Вона працює", хотіли, щоб реклама Юлі з'явилася за два місяці до виборів - коли від Януковича, Тимошенко та інших люди вже втомляться. Коли йшли в штаб БЮТ на Тургенівську - дуже хвилювалися. Я навіть думала, як одягтися, яку зробити зачіску. Тимошенко нам дуже сподобалася, ми вийшли окриленими. Суму, яку нам заплатять за рекламу, ми з Уколовим не обговорювали - точніше, він висловлювався дуже розмито і сказав, що якщо наша ідея підійде, він із задоволенням віддасть нам "розміщення". У розумінні рекламістів це означає, що нам дають гроші на розміщення всієї реклами, ми торгуємо з тими, хто здає в оренду щити під рекламу, щоб розмістити її дешевше, і різницю залишаємо собі. За нашими підрахунками, могло вийти 50-100 тисяч доларів", - розповіла Олена.

Далі, за її словами, сталося несподіване. Через тиждень після презентації реклами в штабі Тимошенко, автори слогану побачили написи на вулицях, а дзвінка зі штабу так і не було.

Олена Петрова каже: "Я списалася з Уколовим - він мені відповів, що, мовляв, ми вам заплатимо за слоган 500 доларів. У підсумку, правда, він дав нам тисячу. І тут же попросив розвинути рекламу далі. Ми погодилися. По-перше, тоді ми ще розраховували заробити, по-друге - у той час Уколов ще не писав всюди, що рекламу "Вона" придумав Турчинов ".

Друга порція слоганів від студії Олени Петрової була така: "Вони відповідають за "базар", Вона - за ринок", "Вони наповнюють кишені, Вона – бюджет" і т.д. "Ми надіслали свої пропозиції до штабу, але відповіді не отримали, - згадує Олена. - Замість цього на вулицях з'явилася реклама про шахтарів, які з зарплатами, шельф, який повернули державі ... Може, з точки зору підручників з піару, це й правильно: кандидата треба хвалити. Але коли в країні, яка практично на дні кризи, починають хвалити прем'єра - це швидше злить, ніж приваблює".

За словами Олени, до подальшого креативу штабу Тимошенко вони відношення не мають - ні до ТигрЮлі (хоча теж придумали свій варіант цього звірка), ні до слоганів "Вона - це Україна". "Ця реклама вже була невдалою. До того ж нею перегодували. Пам'ятаю, одного разу Тимошенко сказала таку фразу про Януковича - чим гірший товар, тим більше реклами. І буквально в той же вечір на Youtube виклали сюжет: камера рухається вздовж дороги, де один за одним стоять білборди з Тимошенко і постійно прокручується її фраза "чим гірший товар, тим більше реклами", - каже Олена Петрова.

В Олени немає претензій до Тимошенко, вона навіть не розраховує отримати гідний гонорар за свою роботу. "Я тільки хочу, щоб Уколов перестав розповідати, що рекламу Тимошенко придумав Турчинов, а Турчинов - що це насправді зробила сама Тимошенко. Я хочу, щоб він офіційно заявив, що слоган "Вони балакають, Вона працює" придумала "Студія Олени Петрової". У нас є документ про авторські права і ми готові відстояти їх у суді. Знаєте, це навіть смішно, коли розповідають, ніби прем'єр-міністр сама собі придумує рекламу".

Сам Віктор Уколов в середу був "поза зоною досяжності", проте на своєму блозі на "Українській правді" він так написав про авторів кампанії Тимошенко. "Найбільш цікавим є походження слогана "Вони заважають, вона працює", у якого, якщо вірити Інтернет-ЗМІ, є десятки батьків. Тим часом досить скромні гонорари за пропозицію тексту отримали два агентства – "Студія Олени Петрової" і "Фабрика Брендів".

Пропозиція Олени Петрової виглядала так: "базікають багато, працює один". Далі, як пише Уколов, вже на Турівській в процесі мозкового штурму виник цілий перелік слоганів. "У результаті обговорення цих пропозицій у присутності Тимошенко і виникла оригінальна формула "Вони заважають, вона працює ". Якщо я не помиляюся, першим її сформулював Олександр Турчинов. Але я вдячний цим рекламним агентствам, адже без них мозковий штурм пішов би зовсім в іншому напрямку".

Зараз Олена Петрова зайнялася розробкою дизайну презервативів зі слоганами "Вона працює" і "Українку врятують здорові". "Останнє - це переспів реклами Арсенія Яценюка, а в першому слогані "Вона" можна розуміти, як "гумка" або як "жінка" - кому як подобається. Зазвичай, коли жінка бере на себе ініціативу, говорять: "Вона працює". Ми навіть знайшли чоловіка, який готовий був випустити презервативи з нашим дизайном, але потім вирішив, що маленьку партію виробляти невигідно, а велику не захотів. З нашого боку це не помста - просто хочемо заробити грошей".

До речі, за словами рекламниці, особливого напливу клієнтів після реклами "Вона" у них не стало.

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі