друкувати


Рятувальники МНС вчилися надавати допомогу на зимових водоймах

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-12 04:29:58
Зима – благодатна пора для любителів зимової риболовлі. Сидіти на кризі над ополонкою, затамувавши подих, та очікувати небувало великої рибини – хобі багатьох.

А те, що для таких відчайдухів є відпочинком, для рятувальників – завжди справжнісінький клопіт. Адже іноді не встигнеш і оком змигнути, як горе-рибалка – у крижаній воді. Щоб врятувати людину в такій ситуації, потрібні не лише теоретичні знання, а й практичні навички. Саме їх днями під час спеціальних навчань відпрацьовували на міському озері водолази річкового аварійно-рятувального центру у м.Івано-Франківську. За тактичним задумом навчань, чоловік провалився під кригу і не міг самостійно вибратись з ополонки. До місця виклику оперативно прибули рятувальники. Використовуючи спеціальні рятувальні сани, площа опору яких та надувні подушки збоку дозволяють утриматись на поверхні навіть після проломлення льоду, та рятувальну мотузку (так званий "кінець Александрова"), водолази дісталися краю ополонки. Їх завдання ускладнилося тим, що "потерпілий" через тривале перебування у крижаній воді сильно замерз і ослаб. Але за лічені хвилини вже вся небезпека для нього була позаду... Водолази витягли "потерпілого" з води і доставили на берег, де "надали" першу медичну допомогу. За діями професійних рятувальників із берега пильно спостерігали слухачі курсів первинної підготовки Івано-Франківського навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності. Уже незабаром, можливо, такі навички порятунку знадобляться безпосередньо і їм…

Такі навчання є надзвичайно потрібними, кажуть рятувальники, адже саме під час них шліфується професійна майстерність, а рятувати, як свідчить статистика, доводиться будь-якої пори року: люди гинуть на водоймах не лише у купальний сезон. Так, за останні два роки на водоймах області у зимовий період загинуло десять осіб, більшість із них –рибалки. За спостереженнями фахівців, улюбленими місцями для підлідної риболовлі ось уже протягом багатьох років для наших краян є Івано-Франківське міське озеро, Бурштинське водосховище, ріки Дністер та Лімниця. Згідно діючих нормативних документів такі місця мають бути відповідно обладнані сезонними рятувальними постами. На даний час водні рятувальники цілодобово чергують на міських озерах у Івано-Франківську і в Коломиї, та на Дністрі у районі Галича. Окрім того, в усіх територіальних підрозділах Головного управління МНС в області є спеціально навчені матроси-рятувальники, котрих за необхідності залучають для допомоги людям на водоймах. На Бурштинському ж водосховищі патрулює катер МНС на повітряній подушці.

Звісно, передбачити усіх трагедій неможливо. Тому фахівців МНС радять мешканцям краю бути пильними та обережними, дотримуватись правил безпечного поводження поблизу водойм.

Джерело: Центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області
Обговорити на форумі