друкувати


Стали відомі перші результати експериментів на Великому адронному колайдері

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-10 04:11:12
Стали відомі перші результати експериментів з частинками надвисоких енергій, які проводилися в грудні на Великому адронному колайдері.

Вчені, які аналізували дані, отримані компактним мюонним соленоїдним детектором, нарешті представили свої висновки на сторінках Journal of High Energy Physics.

Виявляється, під час експерименту утворилося більше субатомних частинок піонів і каонів, ніж передбачала теорія. Але в цьому немає нічого особливого: науковці вважають, що надалі, коли енергія пучків протонів зросте, кількість виникаючих частинок ще більше відхилятиметься від попередніх оцінок.

Чи перешкодить ця обставина виявленню таємничого бозона Хіггса? (частки, відповідальної за наявність маси у тіл). "Я думаю, проблем з цим не буде, це просто ще одна річ, яку ми повинні знати, рухаючись до нових частинок і нової фізики", - зазначив Роланд Гюнтер, учасник експериментів з боку Массачусетського технологічного інституту (США).

Нагадаємо, у листопаді адронний колайдер встановив рекорд, коли енергія пучків перевищила трильйон електронвольт.

За планами вчених, у 2010 році в 27-кілометровій трубі стикатимуться іони свинцю, внаслідок чого повинні утворитися важчі частинки, ніж в попередніх експериментах. Тоді й можна буде сподіватися на виявлення нових частинок. Енергію пучка планується довести до фантастичних 7 ТЕВ.

Джерело: ТСН
Обговорити на форумі