друкувати


МНС зацікавлене в розвитку співробітництва з ЮНІСЕФ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-10 03:03:53
"МНС зацікавлене в розвитку співробітництва з ЮНІСЕФ у забезпеченні потреб здоров’я дітей, які проживають на територіях, постраждалих від Чорнобильської катастрофи", – Міністр В.Шандра.

Щойно у Міністерстві України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Міністр Володимир Шандра та Голова Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Юкіе Мокуо обговорили питання співробітництва у рамках проекту "Забезпечення потреб здоров’я дітей, які проживають на територіях, постраждалих від Чорнобиля". Проект фінансується Європейським Союзом і реалізується в Україні та Республіці Білорусь із 2009 до 2011 року. Він спрямований на забезпечення сталого розвитку місцевих громад на постраждалих від Чорнобильської катастрофи територіях шляхом навчання місцевих медичних працівників і надання базового медичного рятувального обладнання, створення центрів для покращення доступу сімей із дітьми до медичних, соціальних та інформаційних послуг. Вартість проекту в Україні складає понад один мільйон доларів. "Ми сподіваємося, що результатом реалізації проекту буде покращення надання первинних медичних послуг матерям, дітям та підліткам, а також якості консультування батьків із питань догляду, харчування і розвитку дитини на постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи територіях", – зазначив очільник МНС, повідомляє прес-служба МНС.

За словами В.Шандри, МНС України та ЮНІСЕФ плідно співпрацюють із 2008 року, представники Міністерства брали участь у проекті ЮНІСЕФ "Факти для Життя" і спільному проекті агенцій ООН "Міжнародна науково-інформаційна мережа з питань Чорнобиля". На думку Міністра, таке співробітництво є важливою складовою в сфері мінімізації наслідків найбільшої за всю історію людства радіоекологічної катастрофи. "Наслідки Чорнобиля будуть, щонайменше, кілька десятиліть впливати на постраждале населення, в першу чергу, дітей. Тому МНС України надзвичайно зацікавлене у розвитку співробітництва з ЮНІСЕФ за проектом "Забезпечення потреб здоров’я дітей, які проживають на територіях, постраждалих від Чорнобиля", – наголосив В.Шандра. Своєю чергою, Голова ЮНІСЕФ в Україні Ю.Мокуо подякувала українському МНС за співпрацю та виявила бажання відвідати ЧАЕС, зону відчуження та всі радіаційно-забруднені області, на які розповсюджується дія Проекту.

Під час зустрічі В.Шандра звернув увагу на низку заходів, які постійно проводить МНС, пов’язаних із вихованням дітей та підлітків з усієї України і спрямованих на підвищення безпеки життєдіяльності, зокрема: Всеукраїнський фестиваль дружин юних пожежних, громадська акція "Запобігти. Врятувати. Допомогти", Тижні знань безпеки життєдіяльності, Всеукраїнський збір-змагання "Школа безпеки" та інші. Міністр зазначив, що I Всеукраїнський збір-змагання "Школа безпеки" у 1999 році проводився МНС спільно з ПРООН та за сприяння ЮНІСЕФ, а у 2003 році ЮНІСЕФ фінансово підтримав проведення III збору-змагання, що дозволило провести їх на високому організаційно-методичному рівні. "Враховуючи актуальність та важливість таких заходів, МНС пропонує ЮНІСЕФ розглянути можливість започаткування співробітництва за цим напрямком, а також посприяти розробленню та виданню інформаційно-довідкової, методичної літератури та відеопродукції, спрямованих на формування у дітей і підлітків свідомого та відповідального ставлення до питань особистої й колективної безпеки, здобуття практичних навичок та умінь поведінки в екстремальних ситуаціях, поліпшення фізичного розвитку тощо", – наголосив Міністр В.Шандра. Він повідомив також: 23-го лютого в МНС відбудеться нагородження переможців Усеукраїнської акції "Герой-рятувальник року" і запросив пані Ю.Мокуо та інших делегатів ЮНІСЕФ на цей урочистий захід.

За підсумками зустрічі прийнято рішення створити Наглядову Раду та Комітет керування Проектом, а також на початку березня провести в МНС офіційне відкриття Проекту "Забезпечення потреб здоров’я дітей, які проживають на територіях, постраждалих від Чорнобиля". Крім того, сторони дійшли згоди щодо розробки спільної глобальної програми співпраці між МНС і Представництвом ЮНІСЕФ, яка охоплюватиме багато напрямків, зокрема, і підтримку заходів МНС, пов’язаних із вихованням дітей та підлітків. "Є багато спільних напрямків, за якими ми могли б співпрацювати та розвивати наші відносини на довгостроковій основі, адже наша робота дозволить реалізувати нові, сучасні проекти, спрямовані на покращення життя дітей і сімей на всій території України, особливо на територіях, що постраждали від Чорнобильської катастрофи", – переконаний В.Шандра.

Обговорити на форумі