друкувати


Гуцули – прикордонна варта слов’ян

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-09 02:57:11
Нетрадиційний погляд на історію походження українських (та й інших слов’янських) прізвищ та топонімів презентував 8 лютого прикарпатський дослідник Сергій Ворон.

Він, зокрема, піддав критиці "примітивний" погляд науковців, що прізвище Іванків бере початок від "безродного Івана" або що топоніми "Яблунів", "Яблунька" походять від яблуні. Адже яблуні, – каже С.Ворон, – з’явилася в Карпатах лише у XIX столітті, в той час як вказані топоніми відносяться до XIV ст., а то і раніше. С.Ворон переконаний, що "примітивні" назви населених пунктів, які, як виявило його дослідження, розташовані переважно вздовж адміністративних кордонів Прикарпаття (що у глибокому середньовіччі були кордоном східнослов’янських земель) є свого роду охоронними кодами чи то позивними давніх прикордонних застав.

Крім того, С.Ворон доводить, що назва "гуцул" - це не є назва етносу, а залишок назви людей специфічної професії – таких собі середньовічних прикордонників, котрі використовували "Карпатський мур" для захисту руської землі від загарбників.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі