друкувати


Виявлені сліди організму, що жив на Землі 565 млн років тому

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-08 03:39:47
Незвичайну знахідку зробили дослідники з Оксфордського університету (Велика Британія): вченим вдалося знайти сліди пересування невідомого на сьогодні живого організму, що мешкав на нашій планеті близько 565 млн років тому. На думку вчених, сліди, що скам'яніли, більше нагадують доріжку від черепахи на піску, були залишені, ймовірно, першим організмом на нашій планеті, який міг самостійно пересуватися.

Алекс Лю з Оксфорда розповідає, що сліди були збережені у скелі в прибережній зоні канадського міста Ньюфаундленду. Раніше неподалеку звідси ж палеонтологи виявили сліди перших комплексних організмів, що мешкали на Землі. "Можна з упевненістю стверджувати, що це - перші докази контрольованого живого руху на планеті, здійсненого живим організмом", - говорить він.

Згідно оцінкам дослідників, довжина тварини складала близько 13 міліметрів, а в місці, де були знайдені сліди, вчені знайшли близько 70 смуг, кожна з яких має довжину від 5 до 17 сантиметрів. "Виявлені нами сліди доводять, що у тварини була деяка подібність м'язової активності під час здійснення рухів. Це перший доказ того, що істоти з раннього періоду історії нашої планети володіли м'язами, за допомогою яких було можливе пересування. Швидше за все, рух їм знадобився для переміщення з несприятливих умов і у пошуках їжі", - говорить він.

Палеонтологи порівняли викопні сліди з тими, що залишають в наші дні морські їжаки, морські анемони, равлики та морські черв'яки. За словами дослідників, за методом пересування древня тварина найбільше нагадувала анемона. Ранні тварини також мали кінцівки у формі дисків і такі ж м'язи.

Виходячи з того, що вік слідів складає 565 млн років, вчені роблять висновок, що доісторична тварина мешкала на Землі за 20 млн років до кембрійського періоду, коли на планеті почалася поява великого числа всіляких біологічних видів. У звіті британських дослідників йдеться, що в регіоні досліджень на території сучасної Канади до цих пір не було знайдено жодних свідоцтв життя того ж періоду.

До цих пір вважалося, що перші сліди життя йдуть корінням у кембрійський період, коли на планеті з'явилися мілководні рослини.

За припущенням оксфордських дослідників, рух у доісторичних організмів виник у тих регіонах, де їм доводилося боротися за доступ до сонячного світла та енергії.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі