друкувати


ОПОРА проводитиме швидкий статистичний підрахунок голосів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-06 03:18:59
5 лютого 2010 року о 12.00 год. у м.Івано-франківську в конференц-залі Регіонального туристично-інформаційного центру (вул.Галицька, 4а) Громадянська мережа ОПОРА провела прес-конференцію, присвячену результатам громадського спостереження за ходом чергових виборів Президента України.

З початку президентських перегонів 74 довготермінові спостерігачі від ОПОРИ проводять моніторинг у 225 виборчих округах України. В день голосування ОПОРА організує швидкий статистичний підрахунок голосів та оприлюднить його результати на наступний ранок. Безпосередньо на дільницях по всій Україні працюватиме 1003 представники ОПОРИ, роботу яких підтримуватимуть мобільні групи.

Спостерігачі ОПОРИ під час спостереження за організацією виборчого процесу в Івано-Франківській області не виявили, на відміну від першого туру виборів, проблем із формуванням ДВК та суттєвих недоліків у роботі виборчих комісій. Ситуація із наявністю одних і тих самих людей від різних кандидатів у поданнях кандидатур у ДВК цього разу відсутня. Але фактор низької фаховості членів ДВК залишається досі, незважаючи на те що приблизно 60% складу виборчих комісій складається з людей, які працювали під час першого туру виборів. "Тут ключову роль відіграє те, що громадяни йдуть працювати у виборчі комісії з метою заробітку, не оцінюючи реально своїх можливостей, тому досконала організація виборчого процесу – на другому плані" - вважає Тарас Олендій.

Якщо говорити про реєстр виборців, то, на думку ОПОРИ, Відділи ведення Державного реєстру виборців свою роботу виконують сумлінно, попри всі звинувачення на їхню адресу. Однак стислі терміни виборчої кампанії, пасивність самих виборців призвели до того, що списки виборців все ще потребують доопрацювання. Через, знову ж таки, малий термін, відведений на опрацювання такої інформації, Відділи ведення Державного реєстру виборців фізично не в змозі внести всі відповідні зміни до державного реєстру. Провина за помилки у списках виборців, які успадковані з попереднього голосування, що відбулось 17 січня, більшою мірою лежить на тому, що ДВК не підготували відомостей про уточнення особистих даних громадян в день голосування, або ці відомості не передали у ОВК, або відомості складені невідповідно.

"У нещодавно внесених змінах до Закону України "Про вибори Президента України" Громадянська мережа ОПОРА вбачає додаткові загрози для порушення виборчих прав громадян та інших суб'єктів виборчого процесу. Такі зміни можуть призвести до зриву виборів та судового оскарження результатів волевиявлення одним з кандидатів", - заявив Іван Маруняк.

Швидкий статистичний підрахунок на виборах Президента України-2010

Громадянська мережа ОПОРА проводила швидкий статистичний підрахунок голосів у першому турі виборів та проводитиме його у другому. Щоб переконатися у точності методу, внизу подаємо таблицю порівняння результатів першого туру, оприлюднених ГМ ОПОРА (зранку після дня голосування) та ЦВК (через добу після голосування).

Не слід плутати метод швидкого статистичного підрахунку з екзит-полами. Якщо швидкий статистичний підрахунок голосів здійснюється за фактичними результатами волевиявлення на конкретних дільницях, то екзит-пол – опитування. Обидва методи можуть точно відображати результат виборів. Попри те, результати екзит-полів мають більшу похибку і є більш затратними з організаційної точки зору, адже їх проводять біля виходу з дільниць. Екзит-поли також мають ряд загроз: часто у виборців немає часу відповідати на всі запитання анкети, виборці іноді надають невірну інформацію щодо свого вибору під тиском родичів чи роботодавців. Для порівняння подаємо попередні результати виборів Національного екзит-полу, швидкого статистичного підрахунку ГМ ОПОРА та результатів, оприлюднених ЦВК:

Кандидат Національний екзит-пол ГМ ОПОРА ЦВК
Янукович 31,3% 34,5% 35,32%
Тимошенко 27,1% 26,2% 25,05%
Тігіпко 13,4% 13,1% 13,06%
Яценюк 7,8% 7,1% 6,96%
Ющенко 6% 5,5% 5,45%
Симоненко 2,7% 3,6% 3,55%
Проти всіх 2,8% 2,1%  2,2%

Як бачимо, різниця між результатами швидкого статистичного підрахунку та даними ЦВК дуже мала. Ця різниця дає можливість оцінити точність методу швидкого статистичного підрахунку та утвердити довіру до нього.

За детальнішою інформацією звертатися: тел. 0977290709, 0636286768, e-mail: i.marunyak@opora.org.ua

Автор: Іван МАРУНЯК, регіональний координатор довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Івано-Франківській області за виборами Президента України 2010 року
Обговорити на форумі