друкувати


В Івано-Франківську рояль виносили через стіну

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-04 02:27:42
В одному з будинків у центрі міста Івано-Франківська, по вулиці Вірменській, 1 для того, аби винести з приміщення старовинний дорогоцінний рояль, розбирали… стіну. Це було зроблено для того, щоб при транспортуванні музичного інструменту не пошкодити старий аварійний будинок, збудований 150 років тому за часів Австро-Угорщини. Ще на початку 1980-их споруду було визнано аварійною.

За словами власника інструменту, прикарпатського колекціонера Романа Білана, таких роялів, виготовлених у другій половині ХІХ століття на віденській фірмі "Ліра" в Австрії", у світі залишилося кілька штук. Інструмент не концертний, а кабінетний, який могли собі дозволити тільки дуже багаті люди.

Пан Білан давно хотів продати інструмент. За це чоловікові любителі старовини пропонували чималенькі суми, але ніхто не хотів взятися за транспортування роялю, адже під час тог як його мали винести, будинок міг завалитися. А такої відповідальності навіть багатії не хотіли.

Врятувати інструмент вирішив директор однієї з будівельних компаній Івано-Франківська. Він і допоміг транспортувати інструмент. Спочатку конструкцію старого будинку укріпили, потім розібрали частину стіни і вийняли рояль, який стояв у самому куті другого поверху. Знайомі колекціонера дивуються, як чоловікові вдалося зберегти унікальний інструмент, адже протягом п’яти років він сам живе без елементарних зручностей. Часто до будинку навідуються безпритульні. Збереження інструменту є просто чудом. Скільки заплатили пану Білану за рояль, колекціонер не каже, мовить лише, що сума його влаштовує.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі