друкувати


Сьогодні відбудеться позачергове засідання РНБО

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-03 10:42:11
У середу, 3 лютого, відбудеться засідання Ради національної безпеки і оборони України, де розглядатимуться два питання:

- Щодо забезпечення реалізації громадянами України конституційних виборчих прав під час повторного голосування на виборах Президента України 7 лютого 2010 року.

- Про пропозицію Ради національної безпеки і оборони України щодо оголошення міста Калуш та Калуського району Івано-Франківської області України зонами надзвичайної екологічної ситуації.


Перший тур президентських виборів продемонстрував належний рівень організації та проведення виборів. Як стало традицією за останні п'ять років, з-поміж 18 кандидатів виборці вільно визначили тих, які за законом візьмуть участь у другому турі. Результати виборів чітко відображають волевиявлення громадян.

Разом із тим, кандидати, які змагаються у другому турі, взяли курс на досягнення перемоги за будь-яку ціну. Тому ними і представниками їхніх команд допускаються заяви і дії, які загрожують переведенням боротьби із суто політичної сфери у суспільне протистояння.

Застосовуються різноманітні технології нагнітання атмосфери протистояння та страху, дискредитації чесних виборів.

Яскравий приклад - події, що відбулися у судових органах. Також проявляється небезпечна тенденція, коли до участі у виборчому процесі на боці того чи іншого кандидата намагаються залучити посадових осіб органів центральної виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій, і, що найбільш небезпечно - співробітників правоохоронних органів. Інституції, незаангажованість яких є, без перебільшення, запорукою національної безпеки країни, стали заручниками політичних конфліктів.

Лунають взаємні звинувачення у фальсифікаціях. Нав'язується думка, що програш їх кандидата можливий лише як результат масових порушень з боку опонента. Заявляється про підготовку "масових акцій прихильників кандидатів для захисту перемоги", які можуть сприйматися як погроза порушення громадянського миру і провокації силового протистояння.

Такі сценарії негативно впливають на довіру громадян до виборчого процесу. Однак такий підхід несе загрозу і для самих кандидатів - адже ставить під питання легітимність новообраного Президента як в очах громадян України, так і в очах міжнародної спільноти.

Найкращим способом уникнення таких негативних наслідків для країни, суспільства і самих кандидатів є чітке і неухильне дотримання духу і букви закону всіма громадянами, - і передусім кандидатами, їхніми командами та іншими безпосередніми учасниками виборчої кампанії.

Головним завданням Президента України Віктора Ющенка у рамках виборчого процесу є забезпечити проведення чесних і прозорих виборів.

Винятково важливим є забезпечити діяльність усіх органів державної влади, і зокрема правоохоронних структур, виключно у рамках закону. Необхідно уникнути їх втягування у політичне протистояння і спрямувати їх діяльність на забезпечення реалізації виборчих прав громадян.

У зв'язку із цим, на засіданні Ради національної безпеки і оборони України буде надано відповідні доручення органам державної влади у межах їх компетенції, а також узгоджено механізм більш оптимальної взаємодії між ними.


Окремим питанням на засіданні Ради національної безпеки і оборони України буде розглянута небезпечна екологічна ситуація в місті Калуші, що на Івано-Франківщині, у зоні діяльності Державного підприємства "Калійний завод" ВАТ "Оріана".

У межах діяльності цього підприємства, що перебуває у сфері управління Фонду державного майна України, розташовані 3 відпрацьовані рудники, Домбровський кар'єр, 2 відвали засолених ґрунтів, 2 хвостосховища та шламонакопичувач.

Наслідки неефективного господарювання призвели до того, що навколо солевідвалів відбувається поступове засолення підземних вод прощею 140 га. Дамби хвостосховищ нестійкі, що загрожує проривом дамби і потрапляння розсолів у р. Дністер.

Загальна площа ареалу соляного забруднення водоносного горизонту становить близько 950 га.

Ситуацію ускладнює розташування на території шахтних полів відпрацьованих рудників близько 100 промислових об'єктів та 1 тис. 145 житлових будинків у межах м.Калуш, сіл Хотінь, Кропивник, Сівка-Калуська, в яких проживає понад 5 тис. осіб.

Екологічна ситуація, що склалася у м.Калуш та Калуському районі, обумовлює зростання ризику виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру через неефективність заходів щодо подолання негативних наслідків виробничої діяльності, що відповідно до статті 7 Закону України "Про основи національної безпеки" становить загрозу національній безпеці України в екологічній сфері.

На засіданні РНБО України буде розглянуто низку невідкладних заходів щодо недопущення екологічної катастрофи.

Джерело: Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України
Обговорити на форумі