друкувати


ГПУ: В Україні не розкрито кожен третій злочин

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-01 05:10:26
Кожен третій злочин в Україні залишається нерозкритим, а загальний рівень злочинності в 2009 році зріс на 13%. Про це заявив генеральний прокурор Олександр Медведько, відбиваючи підсумки минулого року.

Зокрема, за словами керівника ГПУ, минулого року кількість крадіжок збільшилась майже на 50%, грабежів та розбоїв - майже на 2,4 та 2,5 відсотка. У той же час відзначається зниження зумисних тяжких тілесних ушкоджень, умисних вбивств, на третину - дорожньо-транспортних пригод зі смертельними наслідками.

Медведько також звернув увагу на зниження рівня розкриття злочинів. Якщо у 2008 році цей показник становив більше, ніж 71% відсоток, то зараз - тільки 64%.

Генпрокурор наголосив на тому, що, здійснюючи наглядові повноваження за органами Міністерства внутрішніх справ та іншими правоохоронними структурами, прокурорами було скасовано понад 18 тисяч незаконних постанов про відмову в порушенні кримінальних справ і понад 5 тисяч із них уже скеровано до суду.

Здійснюючи нагляд за дотриманням законів щодо захисту прав та свобод громадян та інтересів держави, органами прокуратури порушено більше, ніж 15 тисяч кримінальних справ різноманітних категорій. Понад 80% відсотків, понад 12 тисяч із них скеровано до суду.

У сфері боротьби з корупцією до суду органами прокуратури була скерована 1681 кримінальна справа. Причому 98,6% з них, скеровано слідчими органів прокуратури, хоча ці справи можуть розслідувати і слідчі підрозділи СБУ і МВС, відзначив генпрокурор.

Якщо брати адміністративну відповідальність, то 41% людей були притягнуті до адміністративної відповідальності саме за протоколами органів прокуратури, 31% – СБУ, 24% – органами МВС і 4 відсотки за складеними протоколами податкової адміністрації. Ці статистичні дані свідчать про те, хто, і як працює, особливо наголосив Медведько.

Нагадаємо, особливо суттєво минулого року рівень злочинності зріс у Києві, який став першим за цим показником серед усіх регіонів України.

Так, рівень злочинності в столиці, за даними міліції, за рік зріс на 36,5%. Зокрема, збільшилася кількість майнових злочинів - крадіжок і грабежів, що правоохоронці пояснили складною соціальною та економічною ситуацією в місті, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі