друкувати


Документи з беріївських архівів заговорили

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-01 03:38:34
В Івано-Франківську відбулась презентація тритомника "Степан Бандера у документах радянських органів державної безпеки (1939—1959)" за загальною редакцією відомого в Україні та за її межами історика професора Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Володимира Сергійчука з участю самого редактора цього видання та народних депутатів України від фракції БЮТ Дмитра Шлемка і Степана Давимуки, голови Всеукраїнського братства вояків ОУН—УПА Михайла Зеленчука, голови Братства вояків ОУН—УПА Карпатського краю Федора Володимирського та інших комбатантів національно-визвольного руху.

Відкриваючи це велелюдне зібрання, на яке прийшли й активісти обласних організацій національно-демократичного спрямування, В. Сергійчук, зокрема, сказав: "Вивчаючи у спецхранах велетенський масив документів НКВД—КГБ стосовно національно-визвольного руху на теренах Західної України у 40-50-х роках минулого століття, я пізнав правду про цей рух, яку довгі роки ховали від світу бонзи комуно-московської імперії. Цю правду, закарбовану у спецдонесеннях агентів НКВД-КГБ, інших оперативних зведеннях чекістів, і досі, мов вогню, бояться антиукраїнські сили в нашій державі та за її межами. Нині ця жорстока правда про нашу трагічну минувшину завдяки старанням народних депутатів із парламентської фракції БЮТ Дмитра Шлемка, Степана Давимуки та інших стала доступною мільйонам людей. Опрацьований та систематизований — завдяки титанічній праці українських істориків та працівників СБУ у презентованому нині тритомнику масив документів — дасть змогу багатьом нашим співвітчизникам, і не тільки їм, переоцінити свої погляди на найтрагічніший період новітньої української історії".

Своєю чергою М.Зеленчук та Ф.Володимирський від імені своїх побратимів по зброї склали щиру подяку всім, хто в той чи інших спосіб спричинився до оприлюднення найтаємніших документів із відомства Берії, Шелепіна та Андропова, в яких ворожою рукою навічно закарбована для прийдешніх поколінь звитяга та героїзм найкращих синів і дочок України, що стали на шлях безкомпромісної боротьби із найжорстокішою імперією світу. Заодно комбатанти заявили, що 7 лютого віддадуть свої голоси за Юлію Тимошенко.

Джерело: "Галичина"
Обговорити на форумі