друкувати


Продажі АвтоВАЗу впали у січні більш ніж на 40%

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-02-01 02:36:50
За словами фахівців, продажі АвтоВАЗу за підсумками січня не перевищили 20 тис. автомобілів, що виявилося найгіршим показником за весь час кризи і більш ніж на 40% менші, ніж у кризовому січні 2009 року.

Це означає, що завод зіткнувся з імовірністю великого касового розриву в той момент, коли він веде переговори з кредиторами про реструктуризацію позик, а з урядом - про фінансування своєї інвестпрограми з французьким концерном Renault. Касовий розрив може збільшити потребу заводу у фінансуванні, що поставить під питання виділення йому навіть тих 38 млрд рублів, які він уже запросив, повідомляє Взгляд.

На цьому тижні АвтоВАЗ опублікує дані про продажі за січень. За словами одного з джерел, близького до підприємства, вони склали близько 17 тис. машин, тобто падіння продажів до січня 2009 року склало 41,5% (тоді було продано 29,1 тис. машин). Складські запаси АвтоВАЗу зараз складають 56,5 тис. автомобілів, уточнив співрозмовник. У прес-службі АвтоВАЗу коментувати ці дані відмовилися, проте сказали, що, за "попередніми даними, в січні завод продав 20 тис. автомобілів".

Навіть якщо завод зумів подолати планку продажів в 20 тис. машин, він все одно зіткнувся з падінням до січня минулого року, який вважається переломним для АвтоВАЗу. Саме з січня 2009 року завод повною мірою відчув на собі вплив кризи - його продажі встановилися на рівні 28-30 тис. машин і трималися на цьому рівні весь 2009 рік.

Падіння до 17 тис. машин в січні 2010 року означає, що АвтоВАЗ з початком цього року встановив своєрідний антирекорд. При цьому складський залишок завод не знизив, що вкрай небезпечно: "стік" в обсязі 56,5 тис. вважався нормою тільки до кризи, а з падінням продажів до 30 тис. машин на місяць став розцінюватися як великий.

Таке велике падіння продажів у січні обернулося тим, що АвтоВАЗ зібрав рекордно маленьку виручку, говорять джерела - всього 3,3 млрд рублів. У кризу такого не було жодного разу, відзначає один з них: протягом 2009 року заводу вдавалося зібрати на місяць в середньому 6-7 млрд рублів.

Таке падіння означає, що навесні АвтоВАЗ може знову зіткнутися з касовим розривом, говорять джерела. Коли це сталося вперше (восени 2008 року), через те що завод скасував з початком кризи передоплату для дилерів за автомобілі, що відвантажуються, він відразу ж почав переговори з урядом про виділення йому 25 млрд рублів.

Обговорити на форумі