друкувати


В березні ціни на цукор досягнуть рекордного максимуму

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-29 02:51:48
Українська аграрна конфедерація (УАК) прогнозує, що ціни на цукор досягнуть максимального рівня в березні-квітні. Про це сказано в повідомленні УАК. Аграрії чекають від влади надання реальної підтримки виробникам цукрового буряка й цукру.

"Станом на 20 січня поточного року ціни на цукор досягали в супермаркетах до 10,5 гривень за кг, а в магазинах лінійної роздрібної торгівлі ціни солодкого піску перевалили за 11 гривень за кг. За прогнозами УАК, ціновий пік очікується в березні-квітні поточного року", - сказано в повідомленні.

На думку аграріїв, така ситуація сприятлива для виробників цукрового буряка, оскільки дає змогу підвищити доходи за рахунок активізації вирощування сировини в 2010 році.

В 2009 році середньозважена ціна на цукровий буряк становила 327,1 гривні за тонну, що на 78% більше, ніж у 2008 році, при цьому виробнича рентабельність виробництва цукрового буряка, за прогнозами УАК, минулого року становила 25%.

Асоціація нагадує, що, за даними Міністерства аграрної політики, в 2010 році під посів цукрового буряка планується 360 тис га, однак з урахуванням можливого перегляду структури посіву ярові площі під буряком можуть досягти 410-440 тис га.

Виходячи з цього, фахівці УАК вважають за необхідне, щоб влада найближчим часом забезпечила надання реальної підтримки виробникам цукрового буряка й цукру, а також застерігають керівництво країни від прийняття рішень у частині збільшення обсягів ввозу цукру-сирцю із тростини понад установлену в рамках Всесвітньої торговельної організації квоту на ввіз, яка на 2010 рік становить 267 тис тонн, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі