друкувати


NASA перетворить всюдихід, що застряг на Марсі, в лабораторію

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-27 03:47:05
Всюдихід Spirit більше ніколи не зможе борознити простори Червоної планети. Учені NASA у вівторок заявили, що кидають спроби витягнути марсохід, що застряг у травні 2009 року, і залишають його там вже як стаціонарну наукову лабораторію.

Тепер вчені американського космічного агентства будуть битися над тим, щоб Spirit вдало "пережив" майбутню марсіанську зиму. Для цього всюдихід треба встановити під певним кутом, щоб на його сонячні батареї потрапляло якомога більше сонячного світла. Однак якщо сонячної енергії буде все ж таки недостатньо, лабораторія все одно зможе пережити зиму "в сплячці", поки батареї знову не зарядяться до потрібного рівня, повідомляє ВЗГЛЯД.РУ.

"Поки рано ховати Spirit, і сьогодні не день його загибелі, - впевнений директор програми NASA з вивчення Марса Даг Маккьюстон. - Просто сьогодні ми прийняли рішення, що Spirit більше не буде пересуватися по поверхні планети". "Але з Spirit ми ще мають намір продовжити співпрацю", - підкреслив він.

На думку вчених, навіть у статичному положенні лабораторія може становити великий інтерес для науки. Spirit в змозі детально обстежити поверхню Марса і його ґрунт, а також, як очікується, допомогти дослідити ядро планети - завдяки періодичному відстеження його положення на поверхні.

Колеса наукової лабораторії Spirit, що приступив до дослідження Червоної планети ще в січні 2004 року, застрягли в пісках району під назвою "Троя". Останні два місяці NASA робив відчайдушні, але безуспішні спроби витягнути всюдихід з піщаної "пастки".

Spirit на Марсі не самотній. Доля іншого "бранця" Червоної планети - наукової лабораторії Phoenix - ще більш жалюгідна. Phoenix здійснив посадку в травні 2008 року, але, пропрацювавши п'ять місяців, перестав виходити на зв'язок із Землею. Буквально днями NASA оголосило, що вченим навряд чи коли-небудь вдасться відновити роботу цього марсохода.

З січня 2004 року на Марсі знаходиться ще одна наукова лабораторія - Opportunity - яка все ще продовжує функціонувати. В цілому цей марсохід пройшов вже близько 18 км і передав на Землю 133 тис. знімків. Спочатку планувалося, що Spirit і Opportunity пропрацюють на Марсі не більше 90 днів.

Обговорити на форумі