друкувати


Івано-Франківськ: "Центр надання адміністративних послуг" – проект презентовано

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-27 11:43:17
25 січня 2010 року, в Івано-Франківську за адресою вул.Незалежності, 9 відбулась презентація проекту "Створення Центру надання адміністративних послуг". 25 січня 2010 року відділ дозвільно-погоджувальних процедур та відділ державної реєстрації міськвиконкому.

Метою заходу було поінформувати через ЗМІ громаду міста, а також представників депутатських комісій, голів фракцій та членів виконкому про хід створення ЦНАП в Івано-Франківську, повідомляє прес-служба Івано-Франківського МВК.

Слід зазначити, що розуміючи потребу створення такого Центру, йдучи на зустріч людям та використовуючи позитивний досвід роботи Дозвільного центру м. Івано-Франківська, сесія міської ради ще 04.06.2009р прийняла рішення "Про затвердження Програми оптимізації надання адміністративних послуг в м. Івано-Франківську".

У виконавчому комітеті міської ради адміністративні послуги надають 18 муніципальних служб, а зокрема юридичний відділ, управління архітектури та містобудування, відділ обліку та розподілу житла, - управління земельних відносин, фонд комунальної власності територіальної громади міста, відділ державної реєстрації, відділ субсидій, архівний відділ тощо.

Адміністративні послуги - це публічні послуги, які надаються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування ,іншими уповноваженими особами, і надання яких пов’язане з реалізацією владних повноважень. Існуюча в місті організація надання адміністративних послуг з точки зору зручності для замовників характеризується багатьма недоліками і проблемами об'єктивного і суб'єктивного характеру. Саме тому головною метою створення ЦНАП є вдосконалення роботи по задоволенню потреб замовників шляхом збалансування захисту прав та законних інтересів особи і ефективної діяльності муніципальних служб, а саме:

- спрощення процедур отримання замовниками адміністративних послуг;
- протидія корупції, уникнення використання посередницьких послуг при отриманні адміністративних послуг;
- підвищення рівня задоволеності замовників якістю наданих адміністративних послуг.

Завдання створення ЦНАП:

- створення комфортних умов для отримання адміністративних послуг;
- організація діяльності по повному інформуванню замовників з питань надання адміністративних послуг;
- організація інформаційного обміну даними між муніципальними службами;
- контроль за здійсненням адміністративних процедур;
- моніторинг якості надання адміністративних послуг;
- скорочення кількості документів, що подаються замовниками в складі вхідного пакету документів;
- скорочення кількості взаємодій замовників з працівниками муніципальних служб за рахунок покращення внутрішньої інформаційної та документаційної комунікації.

В ЦНАП забезпечується здійснення адміністративних процедур за трьома напрямами :

- державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців;
- здійснення дозвільно-погоджувальних процедур, пов’язаних з видачею документів, необхідних для здійснення господарської діяльності, а також наданням документів дозвільного та погоджувального характеру в сфері будівництва, земельних відносин тощо для громадян (осіб без громадянства, іноземних осіб);
- вирішення соціально-гуманітарних та інших питань, пов’язаних з наданням адміністративних послуг для громадян (осіб без громадянства, іноземних осіб) в соціальній сфері та для юридичних осіб і громадян (осіб без громадянства, іноземних осіб) в інших сферах, що не мають економічного спрямування.

Результатом створення ЦНАП в місті Івано-Франківську стане забезпечення прозорості, відкритості та зрозумілості дій у сфері надання адміністративних послуг, виконання стандартних, спрощених схем "руху" до бажаного результату, усунення "білих плям" в діяльності - тих видів діяльності, якими ніхто не займався або відповідальність за які була "розмита". Окрім того, одним з очікуваних результатів для осіб, які мають намір започаткувати власну справу стане отримання повної та вичерпної інформації з різних аспектів ведення підприємницької діяльності (реєстрація, дозвільні процедури тощо), зменшення часу, необхідного для відвідання різних служб, причетних до підготовки та надання документів реєстраційного та дозвільно-погоджувального характеру.

Тоді як для виконавчого комітету міської ради створення центру надання адміністративних послуг дасть змогу зекономити час на оформленні вхідних/вихідних пакетів, впорядкувати роботу з документами, прискорення їх пошуку та виключення втрат документів, створити єдиний інформаційний простору збору, накопичення, аналізу всіх видів інформації, підвищення ефективності роботи працівників шляхом зменшення кількості однотипних рутинних операцій та зосередження уваги на підвищенні якості обслуговування замовників.

Обговорити на форумі