друкувати


Тимошенко зекономила 6 млрд грн на армії та грипі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-27 10:35:29
Стало відомо, яким чином Кабінет міністрів заощадив у 2009 році більш ніж 6 млрд грн бюджетних коштів. Міністерство охорони здоров'я, МВС, Мінагрополітики і Міноборони не отримали належного фінансування.

Найбільшу суму вдалося зберегти при обслуговуванні внутрішнього держборгу, фінансування програм по боротьбі з грипом A/H1N1, закупівлі і модернізації озброєнь. Втім, цього року народні депутати планують домогтися збільшення асигнувань лише для деяких недофінансованих програм.

Із оперативних даних Держказначейства про виконання держбюджету в 2009 році випливає, що Кабміну вдалося заощадити в минулому році за загальним фондом 6,04 млрд грн за рахунок недофінансування програм усіх розпорядників бюджетних коштів. Найбільшу суму заощадив Мінфін - 3,41 млрд грн. З них 2,5 млрд грн планувалося скерувати на обслуговування внутрішнього державного боргу.

Великі суми коштів не отримало Міністерство охорони здоров'я - тільки на профілактику та лікування A/H1N1 (свинячий грип) за двома програмами не було спрямовано 344 млн грн. Великі суми не отримали МВС (121,44 млн грн), Мінагрополітики (106,89 млн грн) і Міноборони (91,91 млн грн). На проведення президентських виборів не було перераховано 480,43 млн грн, заплановані в бюджеті.

Економія більш ніж 6 млрд грн - вимушений захід, бо наприкінці 2009 року податкові надходження держбюджету різко скоротилися. Із запланованих у загальному фонді 160,2 млрд грн доходів надійшло всього 133,78 млрд грн. Фіскальні органи не виконали планів із основних податків - податку на прибуток не зібрали на суму 9,28 млрд грн (отримано 30,42 млрд грн), а ПДВ - 14,49 млрд грн (79,89 млрд грн).

Наднадходження були лише по акцизному збору - до бюджету перераховано 14,14 млрд грн, що більше від плану на 1,2 млрд грн.

Однак не всі комітети Верховної ради готові наполягати на збільшенні фінансування цих держпрограм при прийнятті держбюджету на 2010 рік. За словами голови комітету Ради з питань охорони здоров'я Тетяни Бахтєєвої (Партія регіонів), у зв'язку з неефективним використанням коштів для боротьби зі свинячим грипом депутати відмовляться збільшити фінансування цієї програми. "Те, що треба було, закуповувалося не в повному обсязі, наприклад апарати штучної вентиляції легенів. А препаратом Tamiflu, у якого термін придатності закінчується у 2010 році, завалили всю країну", - додала пані Бахтєєва. Голова підкомітету з питань оборонно-промислового комплексу та військово-технічного співробітництва комітету з питань нацбезпеки і оборони Анатолій Кінах (Партія регіонів) заявив, що і їх фракція, і члени комітету будуть наполягати не тільки на дофінансуванні програм оборонного комплексу, а й на збільшенні обсягів коштів на розвиток.

У БЮТ проблеми з бюджетом не вважають суттєвими. Член комітету з питань бюджету Володимир Бондаренко впевнений, що такий показник з фінансування бюджетних програм був очікуваним через високий показник дефіциту бюджету і відсутність коштів на його покриття. На його думку, самі розпорядники бюджетних коштів повинні оголосити про необхідність дофінансування програм. А голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронних органів Віктор Швець і зовсім стверджує, що МВС, наприклад, у минулому році було профінансовано на 100%, і дані Держказначейства свідчать про те, що позбавили фінансування лише неефективні програми , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі