друкувати


Фінальні акорди вертепів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-26 10:02:03
Цими вихідними на Прикарпатті відбулися фінальні для традицій різдвяного часу святкові дійства. У церкві Царя Христа завершився двотижневий фестиваль "Коляда на Майзлях", в якому взяли участь духовні колективи Прикарпаття.

В Яремчі відбувся всеукраїнський фестиваль вертепів "Карпатія", який проходить за підтримки лідера "Народної самооборони" Юрія Луценка та мистецького об’єднання "Остання барикада", натхненником якої є народний депутат Олесь Доній.

У театралізованому шоу, яке традиційно четвертий рік поспіль відбувається на Івано-Франківщині, взяли участь відомі діячі мистецтв, письменники й поети — Богдан Бенюк, Євген Нищук, Віталій та Дмитро Капранови, Сашко та Леся Лірники, Едуард Драч і інші. Не оминули фестивалю й народні депутати-"самооборонці" Юрій Стець, Олесь Доній та Володимир Ар’єв."Знаю, що ці морози, які не налякали нас тут, в Яремчі, виморозять усю нечисть, яка кинула виклик Україні. Знаю, що переможемо, бо вже тричі перемагали!" — заявив на "Карпатії" Ю. Луценко. Далі він закликав громадян виконати свій обов’язок 7 лютого і захистити свою державу, історію і перспективу й подякував глядачам за те, що вони прийшли на фестиваль попри морози, за міць духу, незламність у дотриманні своїх українських традицій.

Попри майже 30-градусний мороз у фестивалі взяли участь 18 колективів вертепників із різних куточків України. Більшість театральних постановок не обійшлася без політики. Традиційні для вертепу персонажі говорили мовою відомих українських політиків. І глядачі усіх їх пізнавали, аплодуючи майстерності акторів.

Народні колективи з різних областей упродовж двох днів виступали просто неба та на сцені місцевого Будинку культури. Наступного року свято влаштують у Косові.

23 січня на сцені Івано-Франківської обласної філармонії з участю майже 30 колективів відвирувала обласна учнівська розколяда. У Тлумачі в рамках III обласного відкритого фестивалю аматорського мистецтва "Покутські джерела" відбулося театралізоване дійство "Покутська розколяда" за участю фольклорних колективів та гурту "Західний полюс" (м. Івано-Франківськ), повідомляє Галичина.

Обговорити на форумі