друкувати


Росія розраховує отримати роз'яснення по Patriot в Польщі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-22 04:44:59
Москва розраховує отримати від Варшави і Вашингтона роз'яснення з приводу розміщення американських ракетних комплексів Patriot біля російського кордону, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров. За його словами, це питання двостороннього військового співробітництва двох союзників по Північно-Атлантичного альянсу.

"Ми зацікавлені в тому, щоб розвивати відносини і з Польщею, і з НАТО на основі довіри, на основі взаємного врахування інтересів. Напевно, є якісь причини, через які ці батареї будуть розгорнуті там, де вони розгорнуті. Я, до речі, не маю повної інформації, але якщо вона вірна, то просто виникає питання, чому треба обов'язково робити щось, щоб створити враження ніби Польща зміцнюється проти Росії, ось це мені не зрозуміло. В іншому ми розраховуємо отримати роз'яснення і потім будемо аналізувати цю ситуацію", - сказав міністр, повідомляє РІА" Новини".

Як раніше повідомляла газета ВЗГЛЯД, Польща розмістить американські зенітно-ракетні комплекси Patriot поруч з містом Моронг в 100 км від кордону з Росією замість передмістя Варшави. Експерти з міністерства оборони Польщі вирішили, що Моронг стане найкращим місцем для розміщення батарей Patriot.

Спочатку ракети, які можуть перебувати у Польщі в рамках двосторонньої угоди про стратегічне партнерство, укладеної зі США в серпні 2008 року, були розміщені недалеко від Варшави. Моронг знаходиться приблизно в 100 км від кордону з Калінінградом, і Patriot в даний час є найбільш ефективним бар'єром для ракет малої та середньої дальності.

"У Моронг ми пропонуємо найкращі умови для американських військових і краще техобслуговування для устаткування", - цитує Gazeta Wyborcza главу Міноборони Польщі Богдана Кліха.

Американським фахівцям потрібно близько двох місяців, щоб підготувати базу, відзначає видання.

Раніше повідомлялося, що незважаючи на відмову від розміщення елементів ПРО в Європі, США все-таки збільшать свою військову присутність на території Польщі. Втім, як стверджується, зроблено це буде не для "відображення російської агресії", якої так бояться в Варшаві, а для обслуговування обіцяних їй ракетно-зенітних комплексів Patriot. Перше американське озброєння і військові з'являться там вже наступного року. Крім того, США пропонують полякам взяти участь в тепер уже новому варіанті ПРО.

Обговорити на форумі