друкувати


Коломияни святкують День Соборності України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-22 03:36:38
22 січня – день, який став символом єдності українського народу. В силу історичних перипетій наш народ був поділений між двома імперіями, які використовували багаті землі та людей-трударів на своє благо. Саме цього дня 1918 року Центральна Рада своїм четвертим універсалом проголосила Українську Народну Республіку незалежною та самостійною державою.

Хоча цей документ мав більше формальний зміст, але був потужним поштовхом для розвитку руху по всій Україні за об’єднання та проголошення єдиної країни. Рівно за рік в Києві на Софійській площі було проголошено Акт Злуки УНР та ЗУНР під спільним жовто-блакитним прапором. Тоді також не вдалося остаточно задекларувати свої права та свободи українському народові, але спогади про 22 січня міцно засіли в пам’яті патріотів нашої країни.

З початком краху СРСР 21 січня 1990 року було проведено акцію "живого ланцюга", що поєднав між собою Львів і Київ. Сотні тисяч людей, тримаючись за руки, проголошували лозунги за злуку українського народу. Коломия не залишилася осторонь цих процесів. І сьогодні ми святкуємо 20-ту річницю з дня підняття жовто-блакитного прапора на Вічевому майдані. Тут поділилися своїми спогадами учасники тих подій: Дмитро Гриньків – голова Коломийської спілки політв’язнів та репресованих, поет та почесний громадянин міста Коломиї, Богдан Волошинський – перший голова Народного Руху в Коломиї, Ольга Руданець – голова Конгресу української інтелігенції Коломийщини, Володимир Машталер – перший мер Коломиї в часи незалежності. До акції підняття прапора також залучили студентство та молодь Коломиї.

В Народному Домі пройшли урочистості з нагоди 91-ої річниці проголошення злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Державний гімн виконав духовний оркестр Будинку школяра. На святі були присутні Ігор Граділь – секретар Коломийської міської ради, який виголосив зі сцени промову та Юрій Овчаренко – мер Коломиї. Він вручив відзнаку голови міста Дмитру Гриньківу за великі заслуги перед громадою. Після чого відбувся концерт.

В контексті сьогоднішніх подій 22 січня не втратило своєї актуальності. Сьогодні український народ знову проходить випробування духу єдності. Маніпуляції з боку політиків штучно ділять українців на "західників" і "східняків". Важливим є пам’ятати те, що Україна єдина і неподільна. День Соборності України покликаний ще раз нагадати про це кожному.



Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі