друкувати


Американський апарат Phoenix не зміг "пережити" марсіанську зиму

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-22 03:20:42
Наукова лабораторія Phoenix, що знаходиться на Марсі, не змогла "пережити" марсіанську зиму і ніколи вже не вийде на зв'язок.

Про це заявили вчені NASA, обробивши дані, отримані з борту автоматичного зонда Mars Odyssey, який кружляє навколо планети з 2001 року, повідомляє ТСН.

Протягом останніх трьох днів супутник 30 разів пролетів над Phoenix і не зміг вловити будь-яких радіосигналів з робота. Спроби будуть зроблені ще в лютому і березні.

Phoenix здійснив посадку в районі Північного полюса Марса 25 травня 2008 року. Він повинен був з'ясувати, чи був ґрунт на планеті коли-небудь придатний для життєдіяльності мікроорганізмів. Для цього апарат висотою 2,5 м і вагою 350 кг обладнали рукою-маніпулятором, фотокамерами і декількома міні-лабораторіями. Phoenix вдалося виявити два мінералу, однозначно доводять присутність в минулому на Марсі води в рідкому вигляді. Крім того, робот передав на Землю більше 25 тис. фотографій.

Спочатку передбачалося, що він буде функціонувати 90 днів. Але апарат пропрацював п'ять місяців. З того часу вчені марно намагаються вийти з ним на зв'язок, розраховуючи на те, що сонячні батареї Phoenix поступово накопичать енергію, необхідну для передачі сигналів з двох його радіостанцій.

На Червоній планеті перебувають ще американські марсоходи Spirit і Opportunity, що приступили до досліджень у 2004 році. Перший з них в даний час знерухомлений: його колеса ще в квітні минулого року "закопалися" в ґрунт, і фахівці з того часу б'ються над тим, як його витягти. Opportunity ж продовжує роботу, прямуючи зараз до кратера Endeavour. В цілому він подужав майже 18 км і передав на Землю 133 тис. знімків.

Обговорити на форумі