друкувати


Польща-Німеччина: Найбільший в ЄС проект із електронної медицини

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-21 05:33:52
У понеділок у німецькому місті Greifswald представники медичних установ Польщі та Німеччини поставили свої підписи під документом про створення найбільшої в Європі електронної медичної мережі. До проекту включено 35 лікувальних закладів, у тому числі – академічні поліклініки, що працюють у регіоні польсько-німецького прикордоння.

У проекті з розвитку електронної медицини закладено план об’єднати усіх його учасників мережею комп’ютерного зв’язку. З польського боку учасниками проекту є 11 лікарень та два вищі навчальні заклади у місті Щецін.

Електронна медицина, на думку ініціаторів проекту, має стати панацеєю від усіх проблем польської системи охорони здоров’я та забезпечити пацієнтам медичні послуги на високому рівні.

Система охорони здоров’я у Польщі знаходиться у кризовому становищі, відтак зараз вона не може гарантувати усім пацієнтам фахову медичну допомогу.

Прес-секретар Поморської медичної академії Кінґа Брандис сказала Радіо Свобода, що головні плюси електронної медицини в тому, що висококваліфіковані лікарі матимуть змогу в системі он-лайн проводити медичні обстеження, а лікарі-консультатни в он-лайн братимуть участь у складних хірургічних операціях, навіть якщо їх проводитимуть у віддалених районних лікарнях.

"Серед іншого за субсидії Євросоюзу купуватимемо комп’ютерну техніку, обладнання та комп’ютерні програми, – зазначає Кінґа Брандис. – Якщо порівняти польсько-німецький проект електронної медицини з іншими, то заслуговує уваги подібний проект, котрий зараз проводять Сполучені Штати у співпраці з Індією та індійськими лікарями".

Електронна медицина, на думку фахівців, матиме ключове значення у процесі діагностики та лікування захворювань на рак, при кардіологічних чи мозкових хворобах. Наприклад, хворий має у себе в хаті електронний прилад, що проводить моніторинг роботи серця. У випадку будь-яких неполадок зв’язок он-лайн із лікарнею та черговим лікарем-кардіологом допоможе врятувати життя пацієнтові, зауважує Кінґа Брандис.

Також у надзвичайних аварійних ситуаціях, коли важлива кожна хвилина, інтернет-мережа лікарень матиме кращі можливості координувати медичну допомогу потерпілим.

"Наших лікарів-випускників дуже радо беруть на роботу в усіх країнах ЄС"

У перспективі для європейської системи охорони здоров’я важливо, що в рамках згаданого проекту за допомогою відео-зв’язку проводитимуться навчання для студентів-медиків.

"Зараз уже не слід говорити про те, що місцевий медичний вуз випускає кваліфіковані кадри лише для потреб регіону або усієї Польщі. Наших лікарів-випускників дуже радо беруть на роботу в усіх країнах Євросоюзу. Це стосується також так званого середнього медичного персоналу: медсестер, акушерок, фахівців із питань надзвичайних ситуацій", – зазначає Кінґа Брандис, прес-секретар Поморської медичної академії.

Польським координатором проекту електронної медицини є Поморська медична академія у Щеціні. Євросоюз на польсько-німецький проект виділив субсидії в розмірі 14 мільйонів євро, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі