друкувати


Лави українського козацтва поповнив темношкірий уродженець Конго

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-21 05:05:05
Сіту Тібюрс на Водохреща у храмі св. Пантелеймона, що в обласному центрі, урочисто прийняв присягу на вірність українському народу. Козак-афроамериканець відтепер є тільки на Хмельниччині.

41-річного уродженця Конго Сіту Тібюрса з Україною пов’язує більше двох десятків років життя. У нього – українська освіта, українська дружина, український бізнес, а тепер він став ще й українським козаком. Поповнити лави козацтва остаточно вирішив позаторік, коли побував на відзначенні 360-ї річниці Пилявецької битви. Вивчив козацьку історію, статут, присягу... Втім, вступити до українського козацтва темношкірому хмельничанину виявилося не так і просто, повідомляє Газета.ua.

Прийняти до своїх лав Сіту Тібюрса хмельницькі козаки вирішили на велике православне свято – Богоявлення. Спочатку – присяга. Майбутній рульовий українського козацтва помітно хвилюється.

Відчутне хвилювання, але вже майбутніх побратимів перед власне козацьким обрядом – уродженцю Конго вперше довелося відчути на спині козацького нагая. Це, пояснюють, аби він шанував батька й матір, любив і охороняв Україну та поважав побратимів. Сам же Сіту побоювався не стільки нагая, скільки ще одного обряду - очищення у Південному Бузі.

Втім, справжній український козак Сіту Тібюрс сміливо здолав і це випробування, та пообіцяв прийти на річку і наступного року.

Обговорити на форумі