друкувати


В Україні заборонили підвищувати відсотки по кредитах

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-21 03:32:50
Верховна рада ухвалила закон про заборону фінансовим установам в односторонньому порядку збільшувати розмір відсотків по кредитах. За відповідне рішення проголосували 370 народних депутатів з 437 зареєстрованих у залі. Крім того, банкам заборонили вимагати дострокового погашення несплаченої частини боргу за кредитом.

Закон шляхом внесення змін до Цивільного кодексу України та закону "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" забороняє фінансовим установам в односторонньому порядку збільшувати розмір відсотків та інших платежів, передбачених кредитним договором.

Також, згідно з законом, "фінансовим установам забороняється вимагати дострокового погашення несплаченої частини боргу за кредитом та розривати в односторонньому порядку укладені кредитні договори, у разі незгоди позичальника з пропозицією фінансової установи збільшити процентну ставку або інший платіж, передбачений кредитним договором або графіком погашення боргу".

Нагадаємо, впродовж 2008-2009 років в Україні спостерігалася тенденція до зростання кількості арештів нерухомого та рухомого майна боржників. За 11 місяців 2008 року кількість арештів нерухомого майна зросла, у порівнянні з аналогічним періодом 2007 року, на 21%. За 11 місяців 2009 року в порівнянні до аналогічного періоду 2008 року кількість арештів збільшилася ще на 40% , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі