друкувати


ЦВК: Голосування для іногородніх - дві довідки - і в кабінку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-15 05:34:12
Серед тих, хто хотів би проголосувати, але фактично позбавлений цього права, найбільша категорія — люди, які прописані в одному населеному пункті, а живуть в іншому. Наприклад, таких "понаїхавших" - сотні тисяч у Києві.

Та і в інших містах-мільйонниках немало. Як правило, почувши про складнощі, з якими доведеться зіткнутися при зміні місця голосування, вони навіть не беруться за це. Але насправді, як нам пояснив член ЦВК Михайло Охендовський, все не так складно. Щоправда, перший тур для тих, хто живе не за місцем прописки і не взяв відкріпний талон, вже втрачений. Але, врешті-решт, Президента напевно виберуть не у першому турі, а у другому (7 лютого). Найголовніше: їхати до міста чи села, де ви прописані, не потрібно!

Все можна оформити там, де ви живете, але звертатися слід не в дільничну комісію, а в орган ведення держреєстру. Такі органи створені при кожному райвиконкомі або райдержадміністрації і, як правило, знаходяться у тій же будівлі. Але йти потрібно саме у виконком того району, у якому ви живете або в якому живе людина, яка погодиться підтвердити, що ви живете у неї.

В органі ведення держреєстру пишеться заява, причому не просто "я хочу проголосувати тут", а ще і "тому що" — працюю або вчуся у цьому місті (студентам, тимчасово прописаним у гуртожитку, турбуватися не потрібно — вони вже у реєстрі; йдеться про тих, хто знімає квартиру або кімнату). Для підтвердження бажано мати довідку з місця роботи і навчання, але її однієї не вистачить — потрібне ще підтвердження, що ви живете у даному місті. Найпростіше — договір оренди. Причому зійде навіть той договір, який складався брокером, — з печаткою і без завірення нотаріусом. Якщо немає договору, потрібно привести господаря квартири (причому не обов'язково реального — можна просто будь-якого знайомого, перевіряти ніхто не буде), який письмово підтвердить, що ви у нього живете (у податкову ці дані не поступлять, тому боятися не потрібно), пише "Сьогодні".

І ще один момент: списки виборців на дільниці потрапляють за 10 днів до виборів, а затверджуються ще раніше, тому заява в орган ведення держреєстру повинна бути написана якнайшвидше, не пізніше 24 січня, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі