друкувати


Івано-Франківськ: Що суддям робити?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-15 03:09:07
Судді Івано-Франківського міського суду готові працювати цілодобово під час виборів. Про це вчора заявив голова Івано-Франківського міського суду Андрій Малєєв. Наразі у них вже назбиралося чимало справ.

В основному люди скаржаться на те, що їх не включили до списків. Один позов стосується уточнення прізвища. За словами пана Малєєва, такі справи у суді розглядають позачергово. Максимум через два дні матимете рішення.

До речі, найважливіші справи вирішуватиме окружний адміністративний суд. У міському можна скаржитися на незаконну діяльність або бездіяльність комісій, їх членів, органів виконавчої влади, місцевого самоврядування ЗМІ.

Самі судді незадоволені роботою членів дільничих виборчих комісій, які чомусь вважають за необхідне направляти таких людей до суду нічим не мотивуючи свою відмову включити виборців у список. Хоча таке вони можуть зробити самі, без залучення судів. За статтею 35 Закону України "Про вибори Президента" навіть у день голосування ДВК може змінити дані, виключити чи включити виборця у список.

Важко суддям і тому, що вони не мають належних законів, які мотивували б їхню діяльність на час виборів. Є тільки лист голови Вищого суду про те, що суди повинні забезпечити належну роботу під час виборчої кампанії, але там не сказано, як це треба робити. Щоправда суди сподіваються на підтримку громади. Отож охоронці закону звернулися до мешканців міста, громадських та політичних сил з проханням, аби ті не намагалися використовувати їх як інструменти в досягненні своїх корисливих локальних цілей. "Ми працюємо в інтересах всього суспільства", - зазначив пан Малєєв

Як повідомили Коломия ВЕБ Порталу, у день виборів міський суд працюватиме у посиленому режимі у суботу і неділю судді чергуватимуть до 24.00. Це сприятиме оперативному вирішенню спорів.

Автор: Галина ПЛУГАТОР,
Обговорити на форумі