друкувати


Зарплати українців за рік виросли на 33 гривні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-15 12:08:06
Середні зарплати українців називають найнижчими в Європі, а от ціни цілком можна порівняти з цінами в інших незаможних державах континенту, а в деяких аспектах (зокрема, стосовно житла) вони є навіть вищими. Про це заявляє директор Інституту демографії Елла Лібанова.

Лібанова констатує, що пересічний українець у середньому заробляв торік лише на 33 гривні більше, ніж позаторік. Причиною цього стала економічна криза, стрімке падіння курсу гривні, а також намагання у таких умовах заморозити зарплати.

За її словами, реальні доходи, звісно, більші (якщо врахувати "зарплати у конвертах"), але і з ними українці одержують грошей найменше в Європі. "Навіть, якщо брати з урахуванням цін, то все одно виходить, що програємо. Скажімо, Польща та Угорщина пішли на різке підвищення зарплати і це було чинником економічного розвитку. В нас і різкого не було, і зростання продуктивності не було", - наголошує директор Інституту демографії.

Окрім цього, зазначає Лібанова, "тінізація" заробітних плат є, але вона не така велика, як декому здається. "Тому що я ніколи не повірю, що на великому підприємстві, де працює декілька тисяч працівників, хтось піде на те, щоб видавати "зарплату в конвертах". Середня заробітна плата більш-менш віддзеркалює ситуацію", - констатує вона.

Зазначимо, що офіційні доходи українців, за даними Держкомстату, торік практично не зросли: у жовтні 2008 року середня зарплата українця становила 1917 гривень на місяць, а у жовтні 2009 року – 1950 (приблизно 246 доларів). Для порівняння: у Польщі середня зарплата – 1,2 тисячі доларів на місяць, у Франції – 5,5 тисяч доларів, а Латвії – 575 доларів, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі