друкувати


І в свята не обійшлося без пожеж

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-14 02:46:05
Приємні спомини цьогорічні зимові свята залишили, на жаль, не у всіх. Сповна насолодитися заслуженим відпочинком декому завадили пожежі.

За першу декаду січня їх в області виникло близько трьох десятків. І, хоча це вдвічі менше, аніж за аналогічний період 2009-го, на жаль, загибелі та травмувань не вдалось уникнути, повідомляє Центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області.

У вогні з початку року загинуло троє прикарпатців. Водночас травмованих через пожежі наразі зареєстровано вдвічі менше, аніж у цей же час торік. Життя чотирьох мешканців області під час пожеж було врятовано. Причини більшості пожеж залишаються практично незмінними – банальна необережність, небажання прислухатися до порад рятувальників та ігнорування елементарних правил безпеки.

На третій день нового року буквально із власного ліжка на лікарняне потрапив 66-літній івано-франківець. Чоловік вирішив закурити у ліжку і декілька приємних миттєвостей закінчилися для нього загоранням матраца та серйозними опіками ніг. А взагалі залишитися живим чоловіку допомогли небайдужі сусіди. Саме вони, зачувши запах диму, негайно зателефонували до пожежно-рятувальної служби та кинулися до дідусевої квартири. Невеликий вогонь на ліжку сусіди погасили ще до прибуття бійців МНС. Проте саме рятувальники на ношах транспортували потерпілого із сьомого поверху униз до карети швидкої медичної допомоги, яка доставила чоловіка до обласної клінічної лікарні. У потерпілого, без сумніву, буде досить часу, щоб зробити відповідні висновки та більше не наражати на небезпеку себе та оточуючих.

Ймовірною причиною ще однієї пожежі, котра спалахнула четвертого січня в одній із багатоповерхівок по вулиці Івана Павла ІІ в обласному центрі, на думку фахівців, теж є необережне поводження з вогнем при курінні з боку особи чи осіб, які на момент виникнення пожежі перебували у приміщенні квартири. Рятувальників і сюди викликали пильні сусіди. Хоча цю пожежу не помітити було важко: із вікон самого помешкання та віконець на сходовій клітці виривалися густі клуби диму. Бійці МНС були на місці пригоди за декілька хвилин. На щастя, ніхто із людей не постраждав, хоча ремонт квартири, швидше за все, обійдеться господарям недешево.

Суттєвих матеріальних втрат зазнали дев’ятого січня і власники одноповерхового дачного будиночку в селі Хриплин Івано-Франківської міської ради. Через пожежу, що з нез’ясованої поки що причини виникла тут, знищено речі домашнього вжитку, меблі, вхідні та міжкімнатні двері. Та найбільше вогонь понівечив дах будинку – від нього залишилися лише обвуглені рештки. На щастя, загибелі та травмування людей на пожежі не допущено.

Зимові свята тривають. Ці дні зазвичай залишаються у пам’яті людей як світлий час спілкування із рідними, друзями та близькими. А щоб ніякі біди не затьмарили його, потрібно зовсім небагато: виконуйте поради рятувальників, дотримуйтеся елементарних правил безпеки. Дбайте про безпеку власного життя та оточуючих Вас людей.

Обговорити на форумі