друкувати


4,5% українців упевнені, що президентські вибори відбудуться чесно

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-13 03:40:37
Абсолютна більшість виборців України упевнена, що президентські вибори відбудуться з порушеннями в тому чи іншому ступені. Про це свідчать дані спільного соціологічного опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" та фірмою "Юкрейніан соціолоджі сервіс" із 12 по 26 грудня.

Загалом було опитано 2010 респондентів за загальнонаціональною вибіркою, репрезентативною за такими характеристиками, як стать, вік, освіта, тип і регіон проживання. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Згідно з опитуванням, 41,4% респондентів вважають, що результати виборів можуть бути спотворені, 29,5% - будуть окремі порушення, але вони суттєво не вплинуть на загальний результат, 15,7% - обов'язково все буде підтасовано.

Тільки 4,5% упевнені, що вибори відбудуться чесно, без підтасовувань, 9% важко відповісти.

Отже, більше половини опитаних - 57,1% - упевнені, що результати виборів будуть перекручені чи підтасовані.

Науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна вважає, що така ситуація обумовлена тим, що населення України розчароване.

"Суспільство багато в чому розчароване, і це, очевидно, позначилося і на характері виборчої компанії, і на підтримці кандидатів, і багато на чому іншому", - зазначила вона.

При цьому І.Бекешкіна зазначила, що стан розчарування в Україні спостерігається вже давно. "Але якщо раніше суспільство поділялося на тих, хто з великим оптимізмом дивився в майбутнє, і на тих, хто дивився з великим песимізмом, то нині такого різкого поділу немає ні географічно, ні за кандидатами, і розподіл песимістів-оптимістів більш-менш рівномірний", - зазначила вона.

У свою чергу голова правління Комітету виборців України (КВУ) Олександр Черненко вважає, що основними способами фальсифікації результатів виборів буде насамперед багатократне внесення виборців до списків для голосування в день виборів, підкуп виборців, а також голосування вдома.

Водночас він наголосив, що за матеріально-технічним забезпеченням нинішні президентські вибори є найгіршими, і все це може позначитися на організації виборів. Унаслідок цього результати виборів на багатьох дільницях можуть бути визнані недійсними, вважає голова правління КВУ.

А.Черненко зазначив, що виборцям уже пропонують у середньому від 100 до 200 грн за голосування за того чи іншого кандидата. Водночас він вважає, що підкуп виборців здебільшого буде задіяний під час другого туру виборів.

Голова правління громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська, у свою чергу, наголосила, що, за даними "Опори", організаційна робота щодо підкупу виборців ведеться переважно в малих населених пунктах, у студентських гуртожитках, а також серед малозабезпечених.

При цьому, за даними "Опори", штаби пропонують у сільській місцевості від 30 грн, а у великих населених пунктах до 400 грн за голос, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Обговорити на форумі