друкувати


Театральна забава на Меланки по-коломийськи (фоторепортаж)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-13 03:22:19
Казкове дійство сьогодні відбувається в багатьох гуцульських селах, адже 13 січня – Меланки. За давніми звичаями цього дня хлопці збираються у групи, переодягнувшись у костюми, та щедрують, веселяться самі і забавляють громаду своїми дотепними виступами.



Коломия не залишилася осторонь театральної феєрії. До міста приїхала Меланка у складі 43 чоловік з села Молодятина, що за 15 км від Коломиї. Найстаршому пану Василю Чемерису – 53 роки, а наймолодшому учаснику всього 8 років. Цього року у гурті з’явилася одна дівчина, яка виконувала роль циганочки. До речі, пан Василь також був дуже симпатичною червонощокою запальною циганочкою. До свята готувалися ретельно 2 місяці, адже виступ супроводжувався щедрівками, танцями та чітким сценарієм.

Пан Василь розповів, що влаштування Меланки – це справа честі, адже збереження таких звичаїв покликане в майбутньому розповісти народові хто є такі гуцули. Чоловік вже давно працює та проживає в Празі, але щорічно (44 роки поспіль) спеціально приїжджає перед святами та організовує гурт. Щорічно сценарій доповнюється новими епізодами. Яскраві костюми учасники Меланки готують самостійно. Традиційно мають бути присутні Меланка та Василь (ґазда та ґаздиня) та їхні діти, жид та жидівка, циган та циганка, царі, чорти, смерть, лікарі, а далі куди фантазія заведе! Участь також взяли ведмідь, круті бабусі, козаки, турки...

Такі ретельні приготування окуповуються з легкістю, тому що коломияни з великою цікавістю розглядали кожного персонажа, фотографувалися з ними та брали участь у виставі. Для акторів-аматорів – це найбільша винагорода.

Василь Чемерис мріє та сподівається, що наступного року в Коломиї пройде всеукраїнське свято Меланки, яке покаже звичаї гуцулів і всіх бажаючих взяти участь колективів з інших регіонів на всю країну.























Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі