друкувати


Напередодні виборів на долар зростає попит

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-13 02:27:19
Стрибок курсу долара в Україні пов'язаний із зростанням попиту на валюту в умовах політичної нестабільності напередодні виборів. Таку думку висловив в коментарі РБК-Україна керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB Микола Івченко.

"Мабуть, все-таки в останню мить у громадян і комерційних банків похитнулися нерви і вони почали купувати валюту і не прислухалися до рекомендацій Нацбанку. Тобто ми бачимо, що за вчорашній день долар додав на міжбанку 10 коп., а сьогодні він взагалі відкрився з рівня 8,20 грн/дол.", - сказав він.

За словами експерта, частково це визначається попитом на готівковому ринку, тобто населення в умовах нестабільності передвиборчої кампанії почало купувати долар, і цей попит з готівкового ринку перекинувся на безготівковий. "А по-друге, мабуть, комерційні банки почали купувати валюту для своїх клієнтів-імпортерів, чи для розрахунків по власних боргах або по боргах своїх корпоративних клієнтів. В основному це, швидше за все, іноземні банки купують", - відзначив він.

До того ж, за словами експерта, передвиборчий період впливає і на об'єми пропозиції на валютному ринку, зокрема з боку експортерів. "У експортерів є термін, протягом якого вони повинні свою валюту завести в країну, але вони згідно із законом не зобов'язані продавати всю свою валютну виручку. Мабуть, напередодні виборів вони стали валюту просто притримувати", - зазначив М.Івченко.

"І ось на такому тонкому ринку, на ринку з невеликим об'ємом, навіть невеликі операції можуть штовхнути ринок вгору на 20-30 копійок", - підкреслив він.

За словами експерта, якщо Нацбанк не регулюватиме ситуацію, і виходити на ринок в таких ситуаціях, тоді стрибки курсу можливі і надалі, і у виборчий період, в січні-лютому ситуація залишиться напруженою.

Обговорити на форумі