друкувати


Туреччина та Ізраїль посварилися через серіал

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-13 09:32:56
Ввечері 12 січня Туреччина відкликала з Ізраїлю посла у відповідь на принизливе ставлення до дипломата з боку заступника глави ізраїльського МЗС.

Як розповів турецький посол Огуз Челіккол газеті The Jerusalem Post, він відбуває до Анкари і не знає, чи повернеться, повідомляє ТСН.

Раніше посольство Туреччини в Тель-Авіві виступило з попередженням, що "якщо Ізраїль привселюдно не вибачиться, то відповідь буде жорсткою".

Дипломатичний скандал стався після того, як заступник міністра закордонних справ Ізраїлю Данні Аялон викликав Челіккола на бесіду щодо однієї з серій турецького телесеріалу, яку в Ізраїлі визнали антисемітською.

При цьому посла не попередили, що зустріч відбуватиметься перед телекамерами. Крім того, Яалон примусив главу турецького дипломатичного відомства довго очікувати прийому, а під час зустрічі відмовився подати послу руку.

Посла приймали не в міністерстві, як того вимагає протокол, а в кабінеті Аялона в Кнесеті. При цьому звідти заздалегідь винесли турецький прапор, а із столу прибрали напої. А перед початком бесіди Аялон виступив перед запрошеними журналістами на івриті і попросив їх відзначити, що він сидітиме на звичайному стільці, а Челіккол - на низькій кушетці.

Турецький серіал, який викликав обурення МЗС Ізраїлю, називається "Долина вовків". В одному з епізодів, які вийшли в 2009 році, співробітник турецьких спецслужб вривається до ізраїльської дипломатичної місії, щоб врятувати викраденого агентами "Моссада" хлопчика.

На думку ізраїльського МЗС, турецький серіал зображає Ізраїль і євреїв викрадачами дітей і військовими злочинцями.

Нагадаємо, раніше між Ізраїлем та Туреччиною вже виникав скандал через серіал про війну в секторі Газа. Фільм про військову операцію армії ЦАХАЛ, який показали на державному каналі Туреччини, зображав ізраїльтян безжальними вбивцями мирних жителів та дітей.

Обговорити на форумі