друкувати


В Україні вперше судять людину, яка публічно заперечила Голодомор

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-12 04:37:04
21 січня в Україні розпочнеться перший суд над людиною, яка публічно засумнівалася в тому, що Голодомор 1932-1933 років був геноцидом українського народу. Підсудним став Сергій Шведко(на фото) головний редактор районної газети "Рідне Приазов'я", що видається в Новоазовську (Донецька область).

У своїй газеті 25 листопада 2009 року він опублікував статтю "Голодомор крокує по країні".

Через цю публікацію на нього подав до суду місцевий бізнесмен та глава районної організації партії "Наша Україна" Василь Коваленко.

Коваленко вимагає від суду визнати статтю Шведко протиправною дією, спрямованою на приниження національної гідності українців, наругою над пам'яттю жертв Голодомору і публічним спростуванням Голодомору як геноциду українців. Позивач також зажадав від газети спростування статті.

"Свої вимоги я обґрунтовую ст.1 Закону про Голодомор 1932-33 років, який визнає ті події геноцидом, а також статтею 2, в якій йдеться, що заперечення Голодомору як геноциду є протиправною дією", - сказав Коваленко.

Водночас, за словами Сергія Шведко, в тій статті він не ставив під сумнів факт Голодомору 1932-33 років, як і те, що ця трагедія була злочином тодішньої влади. Проте він не згоден з тим, що Голодомор слід кваліфікувати як геноцид українців.

"Це суперечить визначенню цього поняття, ухваленого ООН. Адже з голоду гинули не тільки українці, але і росіяни, казахи і інші народи СРСР. Мені не подобається, що Ющенка і владу смакують натуралістичні подробиці цього кошмару, а цифри смертей перебільшують", - заявив журналіст.

Шведко готовий 21 січня захищати свою позицію в суді, оскільки вважає, що діє у згоді зі статтею 34 Конституції, що гарантує свободу слова, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі