друкувати


Коломийщина: У Торговиці музейні куфри повні експонатів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-12 02:51:26
Ми повинні знати, хто ми є, чиїх батьків діти, чиїх дідів-прадідів онуки та правнуки, знати історію свого народу, культуру, традиції. Покликані зберегти цю пам’ять минулих поколінь для покоління прийдешнього, інтернетівського, комп’ютеризованого, в тому числі й шкільні музеї. А їх у нашому районі — дев’ять. У Торговицькій загальноосвітній школі такий музей, як відзначають фахівці, — один із найкращих. Наприкінці року відбулося відкриття й освячення нової експозиції.

У спортивному залі на урочисту лінійку вишикувалися школярі, прийшли мешканці села, завітали поважні гості: голова райдержадміністрації Михайло Вінтоняк, депутат обласної ради Петро Книшук, начальник райво Іван Терлецький, депутат районної ради Володимир Змага, селищний голова із Отинії Богдан Тимчишин, місцеві священики оо. Тарас і Олег, колишній директор школи Михайло Мандзюк, краєзнавець Михайло Хавлюк.

Шкільний історико-краєзнавчий музей "Рідний край" у Торговиці існує з вересня 2007 року. Досі це була лише кімната краєзнавства. На початку 2009 року його вирішили розширити, виділивши під нього ще один кабінет. Ціле літо, як розповів на урочистостях його керівник, заступник директора з виховної роботи, учитель історії Іван Баюрчак, він ходив від хати до хати у Торговиці та Закрівцях, збираючи експонати. Неохоче розлучалися люди зі своєю спадщиною, тим паче що селом ходять і скупники старовини. Доводилося переконувати, а інколи й викуповувати за свої кошти, — зізнався пан Баюрчак. Зате тепер у музеї є не лише старовинне ліжко, люлька-колиска, креденц, прялки, жорна, старовинні вишиті сорочки і кептарі, а й доволі раритетні речі, які не один колекціонер старожитностей хотів би мати у своїй колекції. Загалом, теперішня експозиція налічує вже понад 400 експонатів, а куфри повні й іншими. Подбали тут і про оформлення музею і обладнання його водночас під кабінет народознавства, де проводитимуть й уроки, й інші урочистості. Допомогли тут спонсори — підприємці Василь Дмитрів та Іван Атаманюк.

Вітаючи мешканців Торговиці з цією неординарною подією і дякуючи їм, дирекція школи нагородила тих, хто подарував експонати чи допоміг у оформленні музею, грамотами-подяками. Голова райдержадміністрації Михайло Вінтоняк, у свою чергу, нагородив грамотами директора школи Степана Клюшту і його заступника Івана Баюрчака, а також подарував ноутбук. Депутат обласної ради Петро Книшук подарував музеєві фотоапарат, Михайло Хавлюк — диск із відео і свою книжечку, а Михайло Мандзюк — свій виріб, тарілку із зображенням Степана Бандери. Сільський голова Іван Данилюк у доповнення до ноутбука подарував від сільської ради кольоровий принтер, висловивши при цьому пропозицію видавати з його допомогою тижневик із сільського життя. Вітали присутніх також начальник райво Іван Терлецький, отці Олег і Тарас.

Але на цьому урочистості не завершилися. Всі дорослі дружно пішли до оновленого музею, де отці здійснили обряд освячення, а опісля гості ознайомилися з поповненою експозицією.

Олег ПРОСКУРЯКОВ
Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі